Odalović: Pojačan kapacitet pregovaračkog tima

Odalović: Pojačan kapacitet pregovaračkog tima

Politika -
Generalni sekretar Vlade Srbije

BEOGRAD - Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da će ustavnim zakonom biti uređena suštinska autonomija Kosova i Metohije i da se rezolucijom o pokrajini usvojenom u Skupštini pojačava kapacitet pregovaračkog tima.

Odalović je rekao da se usvojenom rezolucijom uvažava realnost na koji način će se kroz dijalog dalje voditi razgovori sa Prištinom.

Odalović je rekao da su, tokom procesa usvajanja rezolucije, svi akteri jasno izneli svoje stavove i pozicije, da Brisel pozdravlja nastavak dijaloga i da je važno naći kroz zajednicu srpskih opština takav model funkcionisanja zajednica srpskih opština koje bi bile povezane međusobno i sa Srbijom.

Ustavni zakon koji bude rešavao pitanje suštinske autonomije sada uvažava i činjenice koje su realnost, ono što je kroz pregovore i dijalog usaglašeno i postignuto, što će se i dalje usaglašavati, što će se pretočiti u realan akt i biti moguće primeniti, istakao je Odalović.

Odalović je rekao da je upućena poruka međunarodnoj zajednici, prištinskim Albancima i Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, ali i Srbiji i da je bilo potrebno doneti rezoluciju.Ustavnim zakonom će se urediti suštinska autonomija KiM, najavio je Odalović i dodao da je to nešto što je trebalo još pre šest- sedam godina uraditi.

Odalović je rekao da je sednica Skupštine Srbije na kojoj je usvojena rezolucija o Kosovu i Metohiji bila burna i da je rezolucija doneta u trenutku kada je proces pregovora koji teče počeo da poprima tok i zahteve od prištinske i još nekih strana "koje su bili krajnje nepovoljni po nas" i da je "dobro da se sagledala realnost".

Uvaženi su predstavnici Srba sa Kosmeta, konsultovana je međunarodna zajednica, političke partije, poslaničke grupe, a osnovni početni akt je zahvaljujući zajedničkom radu svih usaglašen, dok jevlada izvukla neke delove iz amandmana koji su korisno popravili tekst rezolucije, ocenio je Odalović.

Pet amandmana, četiri iz DS i jedan iz DSS, uobličeno je kroz odbor za Kosovo i Metohiju i uneto je u tekst rezolucije, čime je značajno popravljen tekst rezolucije, kaže Odalović.Odalović je rekao da je građanima i institucijama ponuđena mogućnost da danas 14. januara, kada se obeležava početak godine po Julijanskom kalendaru, oni koji ne moraju da rade, ne moraju da budu na radnim mestima.

Odalović je izrazio očekivanje da će tokom godine biti donet zakon kojim će se to pitanje jasnije definisati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track