Demaći preti: Spremni smo da ratujemo za jug Srbije!

OVK preti krvoprolićem

Demaći preti: Spremni smo da ratujemo za jug Srbije!

Politika -
Adem Demaći, politički predstavnik OVK, pozvao Albance iz Preševske doline da pokažu da su spremni za oružani sukob

PRIŠTINA - Pretnje.

Albanci iz Preševske doline treba da pokažu da su spremni za rat i da ostave po strani sve nesporazume i borbu za funkcije, izjavio je nekadašnji politički predstavnik takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Adem Demaći, a preneo dnevnik Epoka e Re.- Bez ujedinjenja Albanaca iz Preševske doline ne može se ništa uraditi - rekao je Demaći. On se osvrnuo i na sporni spomenik u centru Preševa, koji država namerava da ukloni.- To je spomenik velike borbe koju je narod vodio za svoju egzistenciju i svoja prava. Oni (prim. aut. albanski lideri) treba da ostave po strani borbu za vlast, da stvore organizam koji ih ujedinjuje, jer podeljeni ne mogu ništa. Tu se radi o sto hiljada građana i ako oni nisu spremni da poginu, njima niko ne može pomoći - kazao je Demaći. Osim ove pretnje, izneo je još jednu opasku:- Evropa samo proba koliko su Albanci spremni da se bore za svoja prava.Demaći inače smatra da albanski lideri treba za sebe da traže ista prava koja Srbi imaju na Kosovu.- Dok su nas na Kosovu naterali da srpskoj manjini damo prava koje niko na svetu nema, Evropa sada izgleda da misli da su Srbi stvarno nebeski narod, dok su Albanci neki idioti koji mogu da žive i u ropstvu i bez ikakvih prava - zaključio je Demaći uz opasku da i u Preševskoj dolini treba ostvariti principe plana Martija Ahtisarija ako je cilj Evrope da bude mirna i da mirni budu i Srbi i Albanci.Podsetimo, Beograd OVK smatra terorističkom i traži da se ukloni spomenik podignut u centru Preševa, nedaleko od zgrade opštine.

Albanski teroristi ponovo provociraju
Albanski teroristi ponovo provociraju

Hašim Tači
Hašim Tači

Milovan Drecun
Milovan Drecun

Drecun: Srbija je za mirMilovan Drecun, predsednik Odbora za KiM, kaže da je, sudeći prema izjavama Adema Demaćija, vreme ostavilo traga na njemu.- Srbija će, sa svojim građanima, bilo koje nacionalnosti, sva otvorena pitanja rešavati mirnim putem. Onaj ko poziva na rat, na borbu oružjem, taj bi - da je pravde - trebalo zakonski da odgovara za to - smatra Drecun. On dodaje i da je Demaćijeva izjava samo jedna od ishitrenih reakcija Prištine na Rezoluciju o Kosovu.

Tači: Dijalog jedino rešenje

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je posle jučerašnjeg sastanka s predstavnicima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da se problem spomenika u Preševu može rešiti „jedino dijalogom“.

- Demokratske države imaju suštinski zadatak da se brinu o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa svih zajednica.

Takav demokratski standard treba da poštuje i Srbija, kako se u potpunosti poštuje na Kosovu - rekao je Tači, a saopšteno je iz njegovog kabineta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track