Mrkić: Borićemo se za sve iz rezolucije
Foto: KURIR

Ministar spoljnih poslova

Mrkić: Borićemo se za sve iz rezolucije

Politika -
Ima primedaba, pohvala, želje da se neke formulacije možda unaprede, ali nema odbijanja. I ovo je prvi put da je jedna vlast u Srbiji uspela da proizvede tako nešto u međunarodim krugovima, istakao je on

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je da je Srbija u Rezoluciji i Platformi o KIM predstavila kako vidi rešenje kosovskog problema i boriće se da se prihvati sve i poručio da Kosovo neće imati ni status posmatrača u UN.Iza Rezolucije i Platforme o Kosovu, koje će biti naše smernice tokom daljeg pregovaranja sa Prištinom, najiskrenije su stali svi, jer za ova dokumente nisu glasale samo stranke na vlasti, već i dobar deo opozicije, rekao je Mrkić.

"To saglasje koje je postignuto oko ovog nacionalnog pitanja "broj jedan" daje snagu i parlamentu i vladi za nastavak razgovora o ovom ključnom pitanju", dodao je on.

Šef srpske diplomatije smatra da je njihovo usvajanje izuzetan događaj, jer država "posle mnogo godina ima jasan politički stav i odvažnost da ga prezentuje, ne samo našoj javnosti, nego i svetu".Mrkić je rekao da treba gledati dostignuće čitavog procesa, a ono je izuzetno u svemu.

"Nijedna struja nije tu izašla kao pobednik. Od samog početka, to je bio zajednički rad vlade i kabineta predsednika. Hteli smo da dođemo do teksta koji će biti opšteprihvaćen i koji će nam pomoći da ostvarimo naše interese, i mislim da smo u tome uspeli", kazao je Mrkić."Ako dobro radimo i mudro politički postupamo, sačuvaćemo i interese na KiM i postati jednog dana član EU".

Mrkić je rekao da iz Brisela i međunarodne zajednice nije čuo ružan komentar na dokument koji plasiramo."Ima primedaba, pohvala, želje da se neke formulacije možda unaprede, ali nema odbijanja. I ovo je prvi put da je jedna vlast u Srbiji uspela da proizvede tako nešto u međunarodim krugovima", istakao je on.

Mrkić je rekao da je siguran i da većina Srba sa Kosova prihvata "naš pristup, jer su, na kraju krajeva, i oni bili uključeni u čitav proces" i da je siguran da Srbi sa KiM znaju da država od njih neće da odustane.

"Ako iskrsne uslov da priznamo tu državu (Kosovo) koja nije država, mi to nećemo učiniti. I gotova priča! To nije fraza koju ponavljamo da bismo sebe hrabrili, već čvrst stav od koga se nećemo odmaći ni milimetar. Mi smo upravo svetu predstavili kako vidimo rešenje kosovskog problema. Borićemo se za pregovaračkim stolom da se prihvati što je moguće više naših ideja. Po mogućstvu sve", naglasio je Mrkić.

A ako neko planira, dodao je on, da pred kraj našeg evropskog puta dođe i kaže - došlo je vreme da priznate Republiku Kosovo - naš odgovor će biti: "Doviđenja, gospodo, nećemo s vama".Mrkić je kazao da bi Priština htela da bude član svega i svačega, ali moraju i sami zauzvrat nešto da ponude. Ako zatraže stolicu u UN ili da bude pridruženi član, pa čak i samo status posmatrača - naša reakcija će biti negativna, naglasio je on.

Mrkić je podsetio da su sada u fokusu dijaloga srpske institucije u Pokrajini i položaj Srba, ne samo na severu, već i južno od Ibra.

"Videćemo i šta Ketrin Ešton ima u vidu. Ona predlaže i pomaže, ali ne nameće rešenja. Šta god da premijer Dačić tamo ispregovara, verujte mi, javnost će to odmah saznati. On je i do sada, kada izađe sa sastanaka sa Tačijem, doslovce govorio kako su se stvari odvijale, što je izuzetak u političkom životu", rekao je Mrkić.

Na pitanje kolike su realne šanse da dobijemo datum pregovora sa EU u junu, on je odgovorio: "Kada uzmemo u obzir sve što je do sada urađeno, mislim da ima osnova za optimizam".

"Bitno nam je da ti pregovori počnu, ali ne smemo da padnemo u klopku i da obećavamo rokove koji nisu sto odsto sigurni. Poruke koje stižu iz Berlina nisu ohrabrujuće, ali niko ne očekuje da ćemo pet minuta posle Hrvatske biti primljeni u EU. Kao i svi ostali kandidati, i mi ćemo pregovarati o članstvu godinama", kazao je Mrkić.

On je naglasio da je ova vlada učinila mnogo na poboljšanju odnosa u regionu i tim kursom će i nastaviti.Mrkić je rekao da su Hrvati "nas prvi tužili i normalno bi bilo ako težimo da svi zajedno uđemo u EU, da povuku prvi potez i od toga odustanu".

Povodom odlaska u petak predsednika Tomislava Nikolića u Crnu Goru, Mrkić je rekao da sa Crnom Gorom Srbija ima dobre odnose i posle ove posete očekuje njihovo još veće snaženje.

On je rekao da ciljevi ostaju isti, a politika "i EU i Kosovo" je potpuno održiva."Ne možemo i nećemo da odustanemo od bilo koje od te dve stvari", naglasio je Mrkić.On je rekao da se ambasadori kojima ističe mandat vraćaju kući, a isto čeka i one koji loše rade.

"To su jedina dva principa kojima se rukovodimo. Država nema prostor za luksuz, da drži nekog u inostranstvu ko ne radi. Ko ne radi, biće vraćen, bez obzira kako se zove, a kamoli kojoj političkoj stranci pripada", poručio je Mrkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track