Milanović o poseti Beogradu: Srušen zid ćutanja
Foto: Beta

Dan posle

Milanović o poseti Beogradu: Srušen zid ćutanja

Politika -
U interesu mira i stabilnosti, razgovaramo sa istokom i zapadom. Vreme je za rušenje zidova, rekao hrvatski premijer na sednici vlade

ZAGREB - Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas povodom posete Beogradu da je vreme za rušenje zidova."U interesu mira i stabilnosti, razgovaramo sa istokom i zapadom. Vreme je za rušenje zidova", rekao je Milanović na početku sednice Vlade Hrvatske komentarišući jučerašnji susret u Beogradu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.Hrvatski premijer je ocenio da je bilo krajnje vreme da se sruši "zid ćutanja" i da ga nije zanimalo kako je zid nastao. Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić ocenila je da je Milanovićeva poseta dobar, racionalan i koristan pomak u odnosima sa Srbijom, kao i u preuzimanju odgovornosti za vođenje regiona.

Ona je novinarima uoči sednice Vlade rekla da očekuje nove kontakte sa srpskim šefom diplomatije Ivanom Mrkićem, s obzirom da su se dogovorili da će u februaru razgovarati o prekograničnim projektima koji bi mogli da budu finansirani iz evropskih fondova. Prvi susret premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića izazvao je veliku pažnju i hrvatske štampe.

Uz izveštaje sa sastanka u Beogradu, štampa prenosi i izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da je prvo trebalo da dođe do susreta predsednika, a ne premijera dve države.

List zaključuje da će u budućnosti odnosi Beograda i Zagreba u puno većoj meri zavisiti od saradnje premijera nego, kako je do skora bio slučaj - predsednika, podsećajući na dobru saradnju Ive Josipovića i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića. I "Večernji list" iz Beograda donosi opširan izveštaj i ističe Milanovićevu izjavu da će Hrvatska pomoći Srbiji na putu prema EU.Uz to se navodi i da su dvojica premijera razgovarala i o tužbama za genocid.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track