U kabinetu Eštonove počeo sastanak Dačić-Tači

Nastavljen dijalog u Briselu

U kabinetu Eštonove počeo sastanak Dačić-Tači

Politika -
Uoči sastanka Dačić i Tači su ocenili da bi to mogao biti najteži susret jer se na stolu našlo pitanje severa pokrajine

BEOGRAD - U Briselu je nešto posle 20 sati počeo trilateralni susret predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića, kosovskog premijera Hašima Tačija i šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, saopštila je portparolka Eštonove Maja Kocijančič.

Sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića, kosovskog premijera Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu ušao je u četvrti sat i za sada nema pouzdanih informacija o tome kada bi se mogao očekivati ishod i obraćanje novinarima.

Na dnevnom redu je sever Kosova i Metohije prvi put kao zasebna tema, i primena ranije postignutih dogovora, pre svega onog o integrisanom upravljanju prelazima.

Upravo zbog tema, za ovu rundu dijaloga se govorilo da će biti i najteža.

Dačić i Tači su u Briselu razgovarali i sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom, koji je u Stejt departmentu zadužen za Balkan.

Pretohodno je šefica evropske diplomatije imala i odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem.

Sastanak se održava u kabinetu Eštonove, koja je prethodno imala kratke odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem.

Najavljeno je da će na radnoj večeri, pored primene dogovora o integrisanim prelazima na administrativnoj liniji, prvi put biti reči o sveobuhvatnom rešenju za sever Kosova.

Očekuje se da se učesnici u dijalogu kasnije u toku noći obrate javnosti.

Kako je objasnila Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, ova tema severa Kosova je sada prvi put stavljena na dnevni red kao posebna tačka. Ona je najavila da će biti reči i o sprovođenju postignutih sporazuma, kao što je onaj o integrisanom upravljanju prelazima.- Od samog početka znamo da je to težak proces - rekla je Kocijančičeva i podsetila da je Eštonova još prošle godine najavila da Beograd i Prištinu čekaju teške odluke.Eštonova se, kako je najavila, prvo odvojeno srela sa Dačićem i Tačijem, dok su trilateralni razgovori počeli sinoć oko osam sati.Ivica Dačić je pred put u Brisel rekao da od sastanka ne očekuje značajnije odluke u vezi s najtežim pitanjima, jer će to biti predmet daljih razgovora. U teža pitanja Dačić je ubrojao i paralelizam institucija i način organizovanja Srba na Kosovu.Kosovski premijer Hašim Tači odbacio je mogućnost davanja autonomije Srbima na severu Kosova.

Jakup Krasnići
Jakup Krasnići

Krasnići ljut na TačijaPredsednik Skupštine Kosova i generalni sekretar vladajuće DPK Jakup Krasnići kritikovao je juče Tačija što je pristao da pregovara sa Dačićem o severu Kosova, a da na dnevni red nije stavljena tema juga Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track