NATO pozdravio dogovor Beograda i Prištine

Optimisti

NATO pozdravio dogovor Beograda i Prištine

Politika -
General Bartels je time odgovorio na pitanje novinara kako se NATO ocenjuje stanje na Kosovu, imajući u vidu tekući dijalog Beograd-Priština

BRISEL - Šef Vojnog komiteta NATO, general Knud Bartels je izjavio u Briselu da "ima razloga za optimizam u pogledu odnosa Kosova i Srbije, pošto su u dijalogu Beograd-Priština postignuti opipljivi rezultati, uz dogovor o primeni integrisanog upravljanja granicama".

Dijalog podržava EU što je vrlo povoljno, a Kfor održava bezbednost uz saradnju s misijom EU Euleks, i to u skladu s mandatom koji je dobijen od UN, rekao je general Bartels.

On je izneo rezultate dvodnevnog zasedanja šefova generalštabova članica NATO i partnerskih zemalja koji su razmotrili i operacije NATO na Balkanu. General Bartels je time odgovorio na pitanje novinara kako se NATO ocenjuje stanje na Kosovu, imajući u vidu tekući dijalog Beograd-Priština.

"Ja s optimizmom gledam na buduće odnose između Kosova i Srbije", naglasio je on.

"Privrženost NATO i Kfora primeni dogovora o upravljanju prelazima je čvrsta i sada smo usredsređeni na to da imamo dovoljno snaga da zajamčimo bezbednost i zaštitu na Kosovu", rekao je šef Vojnog komiteta NATO.

General Bartels je, takođe, rekao da su između Kfora i Vojske Srbije uspostavljeni profesionalni odnosi, na temelju Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova 1999, a izveštaji vojnih vlasti NATO i srpskih vojnih vlasti ukazuju da je saradnja dobra.

Načelnici generalštabova članica NATO i partnerskih zemalja su razmotrili i operacije u Avganistanu, francusko vojno angažovanje u Maliju i suzbijanje napada pirata na trgovačke brodove u Adenskom zalivu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja