DEMONSTRACIJE ALBANACA: Pokušaj napada na manastir u Đakovici!

DEMONSTRACIJE ALBANACA: Pokušaj napada na manastir u Đakovici!

Politika -
Albanci su se okupili oko 20 sati, a napad na manastir sprečila je policija i međunarodne snage bezbednosti

ĐAKOVICA - U centru Đakovice u nedelju veče se okupila grupa Albanaca, protestujući zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu, a deo njih je pokušao napad na Manastir uspenja presvete Bogorodice.

Kako je rekao predsednik opštine Đakovica Đokica Stanojević, Albanci su se okupili oko 20 sati, a napad na manastir sprečila je policija i međunarodne snage bezbednosti.

Stanojević je kazao da je deo okupljenih Albanaca krenuo ka manastiru u kome se nalaze četiri monahinje, ali da su ih u pokušaju napada sprečile jake snage kosovske policije i pripadnici Kfora.

"Manastir sada obezbeđuju jake snage bezbednosti kosovske policije i Kfora i spolja i unutra", rekao je Stanojević.

On je istakao da je situacija posle 22 sata počela da se smiruje i da je oko manastira sada mirno, ali da demonstracije u gradu još traju.

Episkop Teodosije traži zaštitu za srpska groblja i crkve Episkop raško-prizrenski Teodosije zatražio je od međunarodne zajednice da zaštiti srpska groblja i manastire na Kosovu od, kako se navodi, "divljanja" albanskih nacionalista, saopštila je Eparhija.

Vladika Teodosije je "apelovao na međunarodnu zajednicu da ne dozvoli divljanje nacionalista koji ne samo što nanose bol i štetu preostalim Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji već i ogromnu sramotu albanskom narodu", navodi se u saopštenju.Dodaje se da je pre nedelju dana oskrnavljeno 50 grobova na pravoslavnom groblju u Kosovu Polju.

U saopštenju se navodi da su "albanski ekstremisti krenuli u novi pohod protiv grobalja uništavajući na desetine grobova prethodne noći (20/21. januar)".

Najpre je na gornjem groblju u selu Klokot u Kosovskom pomoravlju juče popodne oskrnavljeno 27 nadgrobnih spomenika. Potom je na pravoslavnom groblju u selu Prilužje, opština Vučitrn, sinoć oko 23.00 minirana grobnica porodice Anđelković, najveća grobnica na groblju.

Delovi razbijene grobnice od snažne eksplozije razbacani su po okolnim njivama. Pristup groblju još nije siguran jer postoji zabrinutost da su eksplozivne naprave postavljene i na drugim grobovima, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su na pravoslavnom groblju u selu Plemetina, opština Vučitrn, oskrnavljene tri grobnice, a da je na groblju u Miloševu zapaljena grobljanska kapela i uništeno nekoliko grobova na groblju.

Prema informacijama Kosovske policije u toku noći oskrnavljeno je i 50 srpskih grobnica na pravoslavnom groblju u Prizrenu.

"Eparhija Raško-prizrenska najoštrije osuđuje ovaj novi talas nasilja koji po mnogo čemu podseća na onaj iz 2004. godine i koji je kao i tada kukavički usmeren protiv grobalja i svetinja SPC. Sinoćna zbivanja, nažalost, pokazuju da se na Kosovu malo šta promenilo od 2004. godine", navodi se u saopštenju.

Eparhija je ocenila da se za takvo ponašanje "pomajmanje mogu tražiti opravdanja ili povodi u najnovijim tenzijama" u Preševu, jer skrnavljenja srpskih svetinja i grobalja traju već godinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track