Dačić: U Preševu stabilno

Dačić: U Preševu stabilno

Politika -
Nikome neće biti povređena ljudska, nacionalna i građanska prava, ali isto tako niko nema prava da ponižava Srbiju, rekao je premijer Srbije

BEOGRAD - Bezbednosna situacija u Preševu je stabilna i ne zavisi od uklanjanja jednog spomenika, izjavio je danas premijer Ivica Dačić novinarima u Palati Srbija i dodao da nikome neće biti povređena ljudska, nacionalna i građanska prava, ali da isto tako niko nema prava da ponižava Srbiju

Premijer je ponovio da je bezbednosna situacija u Preševu stabilna, da je uklanjanje nelegalno postavljenog spomenika ne samo pripadnicima OVPBM, već i pripadnicima OVK koji su poginuli na Kosovu unutrašnja stvar Srbije, što su mu, kako je rekao, poručili i strani ambasadori s kojima se nedavno sastao upravo zbog spomenika u Preševu.

"I u čemu je sad problem. Neće nas niko ponižavati. Cvršto smo opredeljeni da nikome neće biti povređena ljudska, nacionalna i građanska prava, ali niko nema ni prava da ponižava Srbiju. Još mi se niko nije iz međunarodne zajednice žalio", rekao je Dačić zamoljen da prokomentariše to što je OEBS ocenio da je trebalo sačekati da pregovori dovedu do kompromisnog rešenja.

Premijer je naglasio da je spomenik uklonjen po nalogu Ministarstva pravde pošto su istekli svi rokovi, te da se trenutno nalazi u Direkciji za oduzetu imovinu Ministarstva pravde.

Dačić je više puta podvukao da je uklanjanje spomenika u Preševu unutrašnje pitanje Srbije i da je srećan što je vlada Srbije postupila civilizovano, žandarmerija profesionalno i da je bilo sve u skladu sa zakonom.

Prema rečima premijera niko ne može da bude jači od države i to se odnosi i na druge delove, a ne samo na jug Srbije.

Dačić je takođe podvukao da su ga obavestili da se priprema izgradnja memorijalnog centra posvećenog poginulim pripadnicima OVPBM, i dodao da nije baš siguran da je tako nešto moguće uraditi u SAD, izgraditi spomenik Al Kaidi, ili onima koji su izvršili terorističke napada u Madridu, Londonu...

Primetio je da je da sa albanske strane nije ni bilo želje da se ukloni spomenik, jer bi to, kako je kazao, dovelo do pada političkog rejtinga nekih stranačkih vođa.

"Srbija ne može da čeka da se svaka ćelija OVK izjasni da li da se pomera spomenik. Ne biste to ni vi dozvolili u vašim državama", poručio je Dačić oficirima za vezu i predstavnicima stranih zemalja u Srbiji sa kojima je prethodno imao sastanak, a koji je bio otvoren za javnost.

On je takođe ocenio da nije Srbija napravila problem time što je uklonila spomenik, već da je problem nastao kad je spomenik postavljen, da je za to kriva država, zbog čega je najavio da će odgovorni za to snositi posledice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track