DS pravi vladu u senci!

Napravili plan izlaska iz krize

DS pravi vladu u senci!

Politika -
Upitan zašto DS to nije uradila kada je bila na vlasti, Božidar Đelić je kazao da je DS prepoznala poruku građana sa majskih izbora i promenila rukovodstvo

BEOGRAD - Božidar Đelić tvrdi da je Demokratska stranka spremna za izbore, "čak i ako budu ove godine"! Kaže da će kroz "plan izlaska iz krize" pokazati da je DS opcija koja uvek ima potez više. Na pitanje da li bi DS, ako bude izbora, ušla u koaliciju sa SNS, Đelić kaže da DS nije "ničiji privezak niti će to biti".Demokratska stranka konstituisala je danas 16 resornih odbora koji će, kako navode, do sredine februara pripremiti plan za izlazak Srbije iz krize, rekao je Đelić! Na konferenciji za novinare u sedištu DS u Beogradu, Đelić je rekao da će predsednik te stranke Dragan Đilas voditi odbor za ekonomiju, zapošljavanje i odnose sa sindikatima i dodao da polovinu odbora vode "ugledni univerzitetski profesori". Pored ekonomije i zapošljavanja, prioriteti kojima će se DS baviti biće poljoprivreda, obrazovanje, energetika i funkcionalna decentralizacija države.Upitan zašto DS to nije uradila kada je bila na vlasti, Đelić je kazao da je DS prepoznala poruku građana sa majskih izbora i promenila rukovodstvo."Niko od ovih ljudi koji će voditi resorne odbore, nije te odbore vodio ranije", dodao je on. Među predsednicima odbora su potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić (poljoprivreda), Milica Delević (spoljni i evropski poslovi), Dragan Šutanovac (bezbednost), a ponovo će se u rad stranke uključiti profesor Pravnog fakulteta Dragor Hiber (pravda). Bivši direktor Rudarskog basena Kolubare Nebojša Ćeran biće na čelu odbora za energetiku i životnu sredinu, dok će gradski menadžer Beograda Aleksandar Bijelić biti zadužen za infrastrukturu. Kulturu i informisanje vodiće publicista Velimir Ćurguz Kazimir.Konstitutivna sednica odbora počela je danas u 15.00, a predsednike je u petak imenovalo Predsedništvo DS. Na pitanje da li će DS insistirati na vanrednim izborima, Đelić je kazao da će na tome insistirati građani, dok je upitan da li je moguća koalicija sa SNS nakon izbora, kazao da DS nije "ničiji privezak, već stožerska stranka, koja uvek ima potez više". Đelić nije hteo da odgovori na pitanje da li je saslušavan u vezi sa privatizacijom Sartida, već je samo kazao:"Drugi put o toj temi".

Prema njegovim rečima Đelića DS je, posle nekoliko godina, uspela da dovede sve političke stranke do konsenzusa o pitanju "i Evropa i Kosovo", što se, kako je naveo, videlo i kroz nedavno usvojenu rezoluciju o Kosovu. Đelić, koji je koordinator resornih odbora DS, rekao je da će se demokrate u sledećim potezima koje budu preduzimali manje baviti regionalnom saradnjom i spoljnim poslovima, a mnogo više zdravstvom, prosvetom, industrijom, zapošljavanjem, aktivnom ulogom sindikata u političkom i socijalnom životu Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track