PRIŠTINA: Oskrnavljeno staro pravoslavno groblje

Nastavak vandalizma

PRIŠTINA: Oskrnavljeno staro pravoslavno groblje

Politika -
Nepoznati vandali porušili su pet nadgrobnih spomenika na starom pravoslavnom groblju u Prištini, a dvojica sveštenika koji žive u blizini Crkve Svetog Save strahuju za bezbednost

PRIŠTINA - Na starom pravoslavnom groblju u Prištini, u blizini Crkve Svetog Nikole, porušeno je pet nadgrobnih spomenika, a kosovska policija obezbeđuje crkvu gde žive dvojica sveštenika s porodicama.

Jedan od dvojice prištinskih paroha, otac Darko Marinković, izjavio je KiM radiju da je pet nadgrobnih ploča, koje su i u ranijim skrnavljenjima bile oštećene, sada dodatno uništene.

"Ploče u krstu su lupane čekićima i na njima se tačno vide tragovi udaraca. Kada uđete na groblje tačno se razlikuju spomenici koji su ranije rušeni od onih koji su sada uništeni. Primetili smo pet, a možda i šet porušenih spomenika", kazao je on.

Marinković je rekao da je od petka uveče do danas pojačavano prisustvo policije oko crkve.

Ispred crkve je, po njegovim rečima, tokom protekle noći bio prisutan džip pun kosovskih policajaca koji čuvaju crkvu, a tokom dana prisutna je, kao i uvek, patrola Kosovske policije.

On je kazao da je situacija vrlo napeta i da su dvojica prištinskih sveštenika zabrinuta za bezbednost svojih porodica, ali i za imovinu SPC u Prištini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track