Nemački ambasador: Članstvo Kosova u UN nije sada tema
Foto: KURIR

Objašnjenje

Nemački ambasador: Članstvo Kosova u UN nije sada tema

Politika -
Nemačka želi da Srbija ne blokira to učlanjenje i stolicu Kosova u UN. To nije tema za danas, to je proces koji će se razvijati u budućnosti, kaže Hajnc Vilhelm

UNKRAGUJEVAC - Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je danas da će članstvo Kosova u UN biti eventualno rezultat budućeg političkog dijaloga Beograda i Prištine, ali to "nije tema za danas". "Nemačka želi da Srbija ne blokira to učlanjenje i stolicu Kosova u UN. To nije tema za danas, to je proces koji će se razvijati u budućnosti", rekao je nemački ambasador u Kragujevcu gde je razgovarao sa predstavnicima gradske uprave. Po njegovim rečima, tu temu je pokrenuo premijer Srbije Ivica Dačić, a ambasador je rekao da će na kraju procesa pregovora eventualno biti moguća stolica Kosova u UN.

Vilhelm je ponovio da Nemačka podržava Ahtisarijev plan kojim je predviđena autonomija za srpske opštine, ali da rezolucija i platforma Srbije o Kosovu prevazilaze odredbe tog plana. Nemački ambasador je u intervjuu Večernjim novostima, na pitanje da li će se pristanak Srbije na članstvo Kosova u UN tražiti već za dobijanje datuma pregovora, rekao da je to sada teško reći i da će sve zavisiti od dogovora svih 27 članica EU, u okviru Evropskog saveta.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je tu izjavu ambasadora Nemačke ocenio kao "provokaciju" koja šteti pregovorima Beograda i Prištine, i kao "diktat" koji šteti približavanju Srbije EU, a vodi ka "velikoj Albaniji".

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocenio je danas da izjava ambasadora Nemačke da bi u Briselu trebalo razgovarati i o članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, predstavlja novi uslov za Srbiju. "Za Srbiju to jeste novi uslov koji se sada prvi put postavlja - da se Kosovu dozvoli ulazak u UN i samim tim u sve međunarodne organizacije", rekao je Simić agenciji Beta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track