Mrkonjić spiskao 48 miliona bez pokrića

Kuku

Mrkonjić spiskao 48 miliona bez pokrića

Politika -
Državna revizorska institucija ispitivala kako se trošio novac iz budžeta. Pored gradskih funkcionera i direktora JP, parama se razbacivao i aktuelni minister

BEOGRAD - A kleo se, kleo...Državna revizorska institucija podneće krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg ministra infrastrukture, danas ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića zbog nenamenskog trošenja novca u tom resoru tokom 2011. godine, saznaje Kurir.- Završena je istraga u Ministarstvu za infrastrukturu i sprema se prijava protiv odgovornih. To će po svemu sudeći biti krivična prijava, i to protiv prvog čoveka resora Milutina Mrkonjića, zbog nenamenskog trošenja novca - kaže za naš list dobro obavešteni izvor.Na sajtu DRI u izveštaju o ministarstvu za infrastrukturu piše da je „sve u skladu s propisima RS, osim činjenice u tačkama 1 do 2 poglavlja II“. Reč je o cifri od 48.115.000 dinara, koje je Ministarstvo isplatilo mimo zakona. Odnosno, Ministarstvo je kao naručilac radova na sebe preuzelo dug od 48 miliona dinara koji je grad Novi Pazar imao prema firmi „Novi Pazar put“ AD, koja je bila izvođač radova. Revizori su ustanovili da takav postupak nije skladu s članom 5 stav 3 Zakona o budžetskom sistemu. Osim toga, DRI je ustanovio da je novac iz ovog ministarstva trošen mimo procedura.I pored obećanja ljudi iz Mrkonjićevog kabineta da će nam obezbediti izjavu ministra saobraćaja, to se nije dogodilo.Mrkonjić nije jedini koji je nenamenski trošio novac. DRI je ustanovi nepravilnosti i u slučaju mnogih javnih preduzeća.- Najstrašnije je stanje u JP „Novosadska toplana“. Revizija je pokazala da je nekadašnji direktor Vladi­mir Jelićprijavljivao kvarove kojih nije bilo, a za njihovu sanaciju je angažovao - kaže naš izvor.-Nemam nikakvu privatnu firmu. Meni kao direktoru nije u opisu posla bilo da prijavljujem kvarove niti da ih otklanjam, već to rutinski radi nadležna služba Sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije - rekao je Vladi­mir Je­lić.

Prijava i za Đilasovu potpredsednicuIzvor Kurira navodi da prijave najverovatnije neće zaobići ni nekadašnjeg gradonačelnika Požarevca, ali i nekadašnju gradonačelnicu Pančeva, danas potpredsednicu DS Vesnu Martinović. DRI je ustanovio da je, kao gradonačelnica, nenanmenski trošila novac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track