Dačić: Želimo da budemo dobri prijatelji sa Makedonijom
Foto: Marina Lopičić

Dačić: Želimo da budemo dobri prijatelji sa Makedonijom

Politika -
Mi nemamo bližih od Makedonaca i drugih naroda koje žive na prostorima bivše Jugoslavije, rekao je srpski premijer

SKOPLJE - Srpski premijer Ivica Dačić u nedelju veče na svečanoj svetosavskoj akademiji u zdanju Makedonske opere rekao da Srbija nema nikakve pretenzije prema Makedoniji već da srpski narod želi da sa makedonskim bude u još boljim prijateljskim odnosima.

"Ovde u Makedoniji želim jasno da kažem: osnovna hrišćanska poruka je "ljubi bližnjeg svog". Mi nemamo bližih od Makedonaca i drugih naroda koje žive na prostorima bivše Jugoslavije. Možda smo u prošlosti imali otvorena pitanja, ali ukoliko pogledate u kakvom svetu živimo siguran sam da nigde ne postoji veće razumevanje za međusebne probleme", rekao je Dačić.

"Zato još jednom uveravam sve u Makedoniji koji imaju ikakve sumnje, da Srbija ne samo što nema nikakve pretenzije prema Makedoniji niti njenom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nacionalnom identitetu, već naprotiv", naglasio je Dačić, "želimo da nastavimo da budemo najbolji prijatelji makedonskom narodu i Makedoniji".

Makedonski premijer Nikola Gruevski istakao je da je srpski narod "deo koji se ne razdvaja u multietničkom i multikulturnom mozaiku Republike Makedonije".

"Vaše etničko i kulturno identifikovanje sa ovim praznikom ogromni su razlozi da to bude deo naših zajedničkih društvenih vrednosti i povod za obeležavanje i proslavu", istakao je Gruevski. Ivica Dačić se potom osvrnuo na odnos međunarodne zajednice prema Kosovu i Metohiji, naglasivši da svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem.

"Odnos međunarodnog faktora prema našem narodu u neposrednoj prošlosti nije bio u saglasnosti sa našim nacionalnim državnim interesima, posebno prema našem narodu na Kosovu i Metohiji. Smatramo da sva otvorena pitanja u regionu treba da se rešavaju mirnim putem, dogovorom, onako kao što je Sveti Sava smirivao posvađanu braću", podsetio je Dačić.

Obojica premijera su saglasni da je cilj dveju država evropska vizija preko regionalne suradnje i razmena iskustava u svim oblastima. Srpski premijer zahvalio je svom domaćinu na obeležavanju Dana svetog Save. Sveti Sava je nacionalni praznik Srba u Makedoniji.

Prema najavi makedonske Vlade, sutra će srpski premijer imati zvanični susret sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, a nakon toga najavljen je susret sa predsednikom makedonskog Sobranja Trajkom Veljanovskim. Posle toga Dačić treba da položi venac na Spomenik palih heroja. U delegaciji spsrkog premijera je i ministar pravosuđa i državne uprave Nikola Selaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track