Pantić: Kompromis da, stolica u UN ne

Pantić: Kompromis da, stolica u UN ne

Politika -
Kao najozbiljniji kandidati za oficira za vezu u Prištini pominjani su Milivoje Mihailović i Oliver Ivanović

BEOGRAD - Zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić izjavio je danas da Albanci neće dobiti stolicu u UN ni za vreme ove vlade, ali ni od budućih vlada.On je gostujući na B92 naglasio da je kompromis moguć i da je sadržan u Platformi predsednika Republike koji podrazumeva da i Albanci i Srbi koji žive na Kosovu dobiju suštinsku autonomiju, a da se ne menjaju granice Srbije.

"Kompromis je moguć sve dok Albanci ne budu zatražili stolicu u UN. Možemo da se dogovorimo da imaju suštinsku autonomiju, čak da dozvolimo članstvo u drugim međunarodnim organizacijama, ali ne i članstvo u UN", rekao je Pantić.

On je dodao da osim interesa Srbije da se njena teritorija ne parča, to je interes i stav nekih drugih zemalja koje su članice UN, koje imaju pravo veta i koje i iz sopstvenih interesa neće to dozvoliti.

Pantić je naglasio da Srbi sa severa Kosova traže da dobiju onoliki stepen nezavisnosti koliki koliki stepen nezavisnosti Albanci dobiju od Beograda.

Prema njegovim rečima, dogovori iz Brisela se ne poštuju, a ispunjava se samo ono što ide u korist Albancima.Komentarišući ko će biti oficir za vezu Beograda u Prištini, Pantić je kazao da su se kao najozbiljniji kandidati pominjani Milivoje Mihailović i Oliver Ivanović, ali da "koliko je shvatio ne postoji saglasnost u vladi" i očekuje da će se naći treće rešenje.

Pantić je, takođe, odbacio navode da je bio Tačijev stipendista, dodajući da je dobio novčanu pomoć za doktorske studije.

"Dobio sam novac od Ministarstva za povratak pre proglašenja nezavisnosti Kosova, a od dana proglašenja nisam otišao južno od Ibra", rekao je on.

"Nećemo plaćati dažbine Prištini"Pantić je izjavio da Srbi sa severa pokrajine neće prihvatiti plaćanje dažbina Kosovu, bez obzira da li u tome imaju podršku Vlade Srbije.

On je istakao da se dogovori iz Brisela ne poštuju, tumače se po potrebi, a ispunjava se samo ono što ide u korist Albancima.

"Jedino prihvatljivo je da novac bude uplaćivan u neku banku u EU i koristi se za razvoj opština na severu Kosova. EU hoće da stvori još jednu državu Albancima na Balkanu", rekao je Pantić za B92, prenosi Tanjug.Pantić je odbacio konstataciju da možda odmaže Ivici Dačiću poziciju u pregovorima u Briselu time što stalno spominje platformu i stavove predsednika Nikolića.

"Mislim da mu olakšavamo, jer ovako premijer može Eštonovoj i Tačiju da kaže da ono što je u suprotnosti sa rezolucijom i platformom ne može biti ispunjeno", rekao je Pantić.

On je optužio prethodnu vlast da, za razliku od sadašnje, nije stvarno povlačila "crvene linije"."Oni su crvene linije imali samo u glavi. Bivši predsednik nam je jednom rekao da je podela gotova stvar, da treba još da vidimo šta ćemo još dobiti iz pregovora. Već na sledećem sastanku je rekao da nema ništa od podele. Njihove crvene linije su izgovarane samo da se smiri javnost", rekao je Pantić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track