Dačić u Makedoniji: Zajednički interes članstvo u EU
Foto: Beta

Zvanična poseta

Dačić u Makedoniji: Zajednički interes članstvo u EU

Politika -
Makedoniji, za njen opstanak ili identitet, ne preti nikakva opasnost sa severa i Srbija, ukoliko bude potrebno, može samo da pomogne, rekao premijer u Skoplju

SKOPLJE - Premijer Srbije Ivica Dačić položio je danas venac na spomenik borcima koji su pali za Makedoniju i najavio zajednički sastanak predstavnika resornih ministarstava dve vlade u maju u Beogradu.On je venac položio sa delegacijom vlade Srbije u kojoj je bio i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.Dačić je tokom dvodnevne posete Skoplju razgovarao sa svojim kolegom Nikolom Gruevskim i predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim.

Premijer Srbije je nakon razgovora sa premijerom Makedonije najavio zajedničku posetu resornih ministarstava dve vlade u maju u Beogradu, što će, kako je naglasio, biti još jedan doprinos saradnji Srbije i Makedonije."Biće to sastanak resora važnih za naše odnose i nadam se da će biti redovni, i trebalo bi ubuduće da budu redovni", rekao je Dačić.

Premijer Srbije izjavio je posle razgovora sa makedonskim kolegom da Srbija i Makedonija imaju zajednički interes - članstvo u EU i da obe države žele što pre datum za početak pregovora.

Makedoniji, za njen opstanak ili identitet, ne preti nikakva opasnost sa severa i Srbija, ukoliko bude potrebno, može samo da pomogne u političkom smislu, rekao je Dačić.

On je naglasio da je Srbija Makedoniji želi sve najbolje, ali da takođe očekuje i da njen odnos prema Srbiji bude prijateljski, jer su narodi dve države prijatelji.

"Želimo što pre datum za početak pregovora i za vas kao i za nas, želimo da sve zemlje ovog ragiona budu članice EU i svesni smo svih problema", rekao je Dačić.

On je novinarima preneo da je sa Gruevskim razgovarao o zajedničkim projektima kao što su Koridor 10, železnički koridor, zatim gasne veze Srbije i Makedonije i da zato Srbija sa interesovanjem očekuje završetak razgovora u vezi sa Južnom tokom.

Premijer Srbije ukazao je i na važnost dobre saradnje preduzeća dve države istakavši da se ne moze razgovarati o velikim projektima ako oni nisu regionalni i tu napomenuo kanal Morava koji bi povezao Srbiju sa Solunom.Taj projekat, podsetio je premijer, star je više od 100 godina, treba proučiti opravdanost njegove izgradnje jer bi to, ukoliko se pokaže pozitivnim, bio jedan od najvećih projekata u Evropi u poslednje vreme.

"Ali o tom potom, za sada je to samo ideja, dok ne dođe do toga, da možete brodom do Beograda treba izgraditi puteve i koridore", rekao je Dačić.

On se sa makedonskim kolegom saglasio da pitanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) nije u domenu državnih pitanja, ali da su obojica spremna da pomognu kako bi se što pre došlo do rešenja.

Dačić je u tom kontekstu dodao i pitanje imovine SPC.Prema njegovim rečima, Gruevskog je informisao i o dijalogu sa Prištinom, sa predlozima Srbije u tom dijalogu, kako bi se došlo do kompromisa, jer Srbija želi mir i stabilnost u regionu, a saradnja Makedonije i Srbije može biti veliki doprinos tome.

Makedonski premijer Gruevski ukazao je su odnosi Srbije i Makedonije izuzetno dobri, da postoji tek nekoliko otvorenih pitanja, među kojima i pitanje odnosa SPC i MPC.

Kada je reč o EU, Gruevski se saglasio sa Dačićem da je neophodan nastavak i kontinuitet reformi i izrazio očekivanje da će obe države na predstojećem samitu od EU dobiti datum za početak pregovora."To će biti valorizacija naših napora i stimulacija da nastavimo sa reformama koje smo počeli na putu ka EU", rekao je makedonski premijer.

Posle sastanka sa Gruevskim, Dačić se sastao sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim, a potom položio venac na spomen-obeležje palim herojima Makedonije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track