Kfor uklonio barikade kod Rudara
Foto: Rts

KiM

Kfor uklonio barikade kod Rudara

Politika -
Akcija Kfora bila je sramna i neshvatljiva. To je pravo demonstriranje sile, kazao je Dragiša Milović, predsednik Opštine Zvečan

ZVEČAN - Pripadnici američkog kontigenta Kfora uklonili su rano jutros betonske blokove koji su bili postavljeni na putu u mestu Rudare koji od južne Kosovske Mitrovice vodi prema Raškoj, u centralnoj Srbiji.

Betonske blokove uklonjene su mehanizacijom, a akciju je nadgledao veliki broj vojnika pod punom ratnom opremom.

Dok je trajala akcija, puteve iz pravca Zvečana i Rudara duže od tri sata blokirali su poljski vojnici Kfora, a nakon oglašavanja sirena, u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici okupio se veliki broj građana.

Građani su mirno stajali kod mosta u Zvečanu do 5.30, kada su putevi deblokirani.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović razgovarao je sa odgovornima u Kforu, koji su mu rekli da oni poštuju mirne proteste građana, ali i da smatraju da barikade na putevima ne mogu da budu konstantno postavljene.

Milović je rekao da je "akcija Kfora sramna i neshvatljiava i da je to bilo pravo demonstriranje sile".

"Zvečan je bio blokiran za saobraćaj gotovo tri i po sata, a razlog je, kako je rekao potpukovnik američkog Kfora, uklanjanje blokova koji su bili u Rudaru", rekao je Milović i ocenio da "nije bilo potrebe da se tolika vojska i sila upotrebi i da se građanima uskrati sloboda kretanja zbog te akcije".

"Ovo ne doprinosi poverenju stanovništva u Kfor, to nije njihov mandat", kazao je Milović i naglasio da je "narod razočaran jer je Kfor mirovna, a ne okupaciona misija".

Vulin: Kfor i međunarodna zajednica da se uzdrže od nasiljaDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin pozivao je međunarodnu zajednicu i misiju Kfor da pokažu maksimalno strpljenje i uzdržanost od bilo kakvog nasilja, budući da su, kako je rekao, isto stprljenje i uzdržanost nebrojano puta demonstrirali Srbi i srpska država.Vulin je,rekao da nasilje odgovara samo onima koji žele da pregovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine ne zažive, a da postignuti sporazumi propadnu."Pozivam i međunarodnu zajednicu i Srbe na maksimalnu uzdržanost i strpljenje", rekao je Vulin.Prema njegovim rečima, da bi bilo kakav sporazum bio sproveden i bilo kakvi pregovori uspeli, potrebno je da se sa njima složi i srpska zajednica."Ona jednostvano mora i da ih sprovede, da živi sa tim možda čak više nego ostali akteri u samom sporazumu. Da bi to bilo moguće mora se obezbediti mogućnost da se Srbi uvere da se ne stvara nikakva granica, da njihovi poslovi neće postatit poslovi nekakave druge države, a njihove firme neće morati da budu registrovane u tuđem poreskom i fiskalnom sistemu i da će se stvarno uspostaviti Fond koji će raditi za dobrobit svih koji žive na prostoru KiM", poručio je Vulin.

Kfor: Doprinosimo stabilnosti i slobodi kretanjaKfor je uklonio prepreke na putu kod sela Rudare na severu Kosova kako bi obezbedio veću slobodu kretanja za sve, saopšteno je iz te misije. Kako se navodi u saopštenju posle jutrošnje akcije Kfora, zadatak misije je da doprinese stabilnosti i slobodi kretanja za sve i to će nastaviti da čini i ubuduće.

http://www.youtube.com/watch?v=_qv43f4oRvw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja