Rasmusen: Kfor neće smanjivati broj vojnika

Izveštaj Nato

Rasmusen: Kfor neće smanjivati broj vojnika

Politika -
Zbog rovite situacije, posebno na severu Kosova, Kfor neće smanjivati svoje snage, izjavio je Anders Fog Rasmunsen

BRISEL - Kfor neće smanjivati svoje snage zbog i dalje "rovite situacije, posebno na severu Kosova", izjavio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, koji je podneo godišnji izveštaj o delovanju i razvoju NATO u prošloj godini.

Rasmusen je time potvrdio ocene drugih zvaničnika NATO da je na Kosovu i dalje "krhka" bezbednosna situacija i naglasio da cilj jeste da se broj trupa smanji čim to dozvole bezbednosne prilike.

Čelnik NATO je podvukao da će Kfor u sastavu od oko pet hiljada vojnika i dalje ostvarivati mandat s ciljem da "zajamči bezbednost i slobodu kretanja za sve na Kosovu".

Jedan visoki zvaničnik Atlantskog saveza je rekao da na severu Kosova može i mora da se nađe "jedino neko političko rešenje".

"U NATO se smatra da je dijalog Beograd-Priština pozitivan, da je već dao i da se veruje da će dati i konačne dobre rezultate", podvukao je ovaj funkcioner u sedištu Atlantskog saveza.

Rasmusen je u godišnjem izveštaju istakao da je okončanjem "nadgledane nezavisnosti Kosovo ostvarilo važnu prekretnicu".

Generalni sekretar NATO je ujedno upozorio da "korupcija, organizovani kriminal i pomanjkanje ekonomskog razvitka i dalje utiču na opštu bezbednosnu situaciju, posebno na severu Kosova".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track