Nikolić u Ankari: Gul ga dočekao uz gardu i plotune
Foto: Tanj

Zvanična poseta

Nikolić u Ankari: Gul ga dočekao uz gardu i plotune

Politika -
U nastavku postete sastaće se sa predsednikom Turske Abdulahom Gulom i predsednikom turske skupštine Džemilom Čičekom
1 / 4 Foto: Tanjug

ANKARA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je jutros u Ankaru gde počinje dvodnevnu zvaničnu posetu Turskoj, tokom koje će se sastati sa najvišim rukovodstvom te zemlje.

Nikolić, koji u Turskoj predvodi državnu delegaciju Srbije, obišao je jutros memorijalni centar "Ataturk" posvećen "ocu turske nacije" i položio venac njemu u čast.

U spomen knjigu Nikolić je upisao: "Počastvovan sam što mogu da se poklonim senima čoveka čija vizija je podigla i uspravila ovu divnu zemlju i njen narod. Ovako veliki narod zaslužuje velikog oca Kemala Ataturka. Turska će živeti sve dok u njoj bude živela njegova ideja".

Nikolić se sastao jutros u Ankari sa predsednikom Turske Abdulahom Gulom. U predsedničkoj palati dočekan uz najviše državne i vojne počasti, gardu i plotun od 21 salve, a intonirane su i himne dve zemlje.

Posle tet-a-tet susreta dva predsednika biće održan sastanak delegacija Srbije i Turske, a potom i potpisan sporazum između dve vlade u oblasti omladine i sporta. Očekuje se potom da se dva predsednika obrate medijima.

Nikolić će se u nastavku postete sastati s predsednikom turske skupštine Džemilom Čičekom.

U Anakari će danas biti i potpisan sporazum dve vlade o saradnji u oblasti omladine i sporta koji će sa srpske strane potpisati ministarka omladine i sporta Alisa Marić.Nikolić posetu nastavlja u Istambulu gde će se sastati sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i prisustvovati biznis forumu srpskih i turskih provrednika.

U Turskoj boravi i delegacija srpskih privrednika, koju predvodi predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Nikolić: Vreme je za saradnju

"Za nas, Turska predstavlja veoma značajnog partnera. Turska i Srbija moraju da uspostave mnogo tešnje veze i pojačaju saradnju. Ono što pokušavam da postignem u Srbiji, Turska je već ostvarila. Vi sarađujete sa celim svetom", rekao je Nikolić prve zvanične posete Ankari.

Podsećajući da su dve zemlje vekovima bile u sukobu, Nikolić je poručio da je sada vreme za saradnju i izrazio je uverenje da bi zajedničke sednice dveju vlada, na kojima bi se definisali dugoročni ciljevi i strategije, doprinele bržem razvoju bilateralnih odnosa.Predsednik Srbije je ocenio da će saradnja Ankare i Beograda, uprkos razlikama i nesuglasicama, predstavljati primer koji će ohrabriti i druge zemlje da krenu njihovim stopama."Kada pravim poređenje između zemalja u svetu, Tursku stavljam na posebno mesto. Turska je država koja ima sve: gleda u budućnost i nije opterećena prošlošću", rekao je on.Nikolić je rekao da je Srbija potpuno otvorena za strane investitore i istakao da postoji snažan pravni okvir za ulaganja i poslovanje, kao i da strane kompanije mogu da učestvuju u velikim infrastrukturnim projektima poput železnica, brana i mostova.Predsednik Srbije je izjavio i da Beograd ne vidi nikakav problem s turskim angažovanjem u Sandžaku, koje je nazvao "izuzetno pozitivnim"."Turska može da nam pomogne tako da imamo bošnjačku populaciju koja živi u srpskoj oblasti Sandžak", rekao je on i obećao da će Srbija olakšati poslovanje turskih kompanija zainteresovanih za investiranje u tom području.Uz pomoć Turske, možemo da im pomognemo da bolje žive u tom delu Srbije, gde je život težak i vlada siromaštvo, rekao je Nikolić i ponovio da je Srbija opredeljena za evropske integracije i da neće odustati od tog puta, ali je upozorio Brisel da ne postavlja nove prepreke u tom procesu."EU bez Srbije nije potpuna", istakao je on. "Ako je ideja EU da postoje različitosti i raznolikost, onda EU neće ostvariti taj cilj bez Srbije.

Nikolić razgovarao s predsednikom turske skupštine ČičekomPredsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Ankari sa predsednikom turske skupštine Džemilom Čičekom.Nikolić, koji predvodi državnu delegaciju Srbije u poseti Turskoj, sastao se ranije danas da predsednikom te zemlje Abdulahom Gulom, koji će srpskoj delegaciji večeras prirediti svečanu večeru.Predsednik Srbije je ranije jutros obišao i Memorijalni centar Ataturk u Ankari, gde je položio venac i upisao se u spomen knjigu.U Ankari je danas potpisan i sporazum dve vlade u oblasti sporta i omladine.Državna delegacija Srbije posetu nastavlja u utorak u Istanbulu, gde će predsednik Nikolić razgovarati sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem i prisustvovati biznis forumu srpskih i turskih privrednika.

http://www.youtube.com/watch?v=pDFxLqqqNnQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track