Sprečen državni udar!
Foto: Marina Lopičić

Eksperti tvrde

Sprečen državni udar!

Politika -
Rakić, Tadić i Đilas zloupotrebili instituciju policije zarad interesa svoje stranke, tvrdi Marko Nicović, bivši šef beogradske policije

BEOGRAD - Demokrate pokušale državni udar?!

Ovo za Kurir tvrdi Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, ističući da je jedan broj policijskih funkcionera po nalogu Mikija Rakića i Borisa Tadića pokušao državni udar na najpodliji način, time što su zloupotrebili informacije o Dačićevim kontaktima s pripadnicima Šarićevog klana koje su državna tajna.- Deo policijskih funkcionera po nalogu Mikija Rakića i Borisa Tadića pokušao je državni udar na najpodliji način. Ako kažu da su pratili Dačića, zašto se na spisku nije našao i šef UBPOK Bata Đurović, za koga je utvrđeno da je bio na letovanju sa Šarićem?

Upravo je to krunski dokaz da su Rakić, Tadić i sada Đilas na najgrublji mogući način zloupotrebili instituciju policije zarad interesa svoje stranke. Zašto su ćutali? Kakav je Rakić profesionalac kad prati samo one koje namerava da politički ucenjuje, i to kad sam odluči da je zgodno. Đilasu je ova priča potrebna da se ne bi otvarale afere Most na Adi, bus-plus, Bulevar - zaključio je Nicović.I bivši sudija Zoran Ivošević deli Nicovićevo mišljenje.- Teza da su politički protivnici iskoristili policijske podatke iz prošlosti može da znači pokušaj državnog udara. To ne mogu da tvrdim, jer su moja jedina saznanja ono što se objavljuje u novinama. S jedne strane, imamo Rakića koji je u vreme Tadićevog režima kontrolisao tajne službe i izneo podatke da se premijer sastajao sa članovima kriminalnih grupa. Ali zašto se čekalo da prođe pet godina? I da li je u tim kontaktima Dačić prekršio zakon? - pita se Ivošević i dodaje:- Nije im smetalo da u njihovoj vladi bude na čelu MUP - zaključio je Ivošević.

Mijatović: Tužilaštvo mora sve da ispitaNekadašnji šef beogradskog resora DB Zoran Mijatović kaže da nije isključeno da su čelnici DS, pre svega Miki Rakić, pokušali neku vrstu državnog udara, ali to ipak treba dokazati.- Ovo je možda jedna od najvećih afera na srpskoj političkoj sceni. I sve činjenice se moraju utvrditi - ko je kako i gde radio i u čijem interesu. Afera prevazilazi slučaj Šarić - naglašava Mijatović i ističe da on dosad nije video transkripte razgovora pripadnika Šarićevog klana i predstavnika vlasti, već samo tvrdnje da oni postoje.

Šta je državni udar

Po definiciji, državni udar je preuzimanje vlasti na nasilan, protivustavan i protivzakonit način. Izraz državni udar potiče iz francuskog jezika, od izraza coup d’etat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track