Bosić: Dodik pokrenuo harangu na opoziciju!

Lideri zabrinuti stanjem u RS

Bosić: Dodik pokrenuo harangu na opoziciju!

Politika -
Nedopustivo je da u se u 21. veku, na osnovu teorija zavera unutrašnjih i spoljnih neprijatelja, stvara atmosfera netolerancije i netrpeljivosti, poručio predsednik SDS

BANJALUKA - Opozicioni lideri Mladen Bosić (SDS), Mladen Ivanić (DP) i Dragan Čavić (DP) izrazili su zabrinutost za ekonomsko-socijalnu situaciju u kojoj se nalazi Republika Srpska i još jednom osudili kampanju koja se protiv njih vodi posredstvom medija pod kontrolom vlasti Milorada Dodika.Lider najjače opozicione stranke, SDS-a, Mladen Bosić je osudio harangu u RS, koja je stvorena „teorijom zavere da se spremaju pučevi i smene, na osnovu planova i finansiranja iz inostranstva, a da su svi oni koji ne podržavaju mišljenja aktuelne vlasti i ukazuju na probleme, neprijatelji i strani plaćenici".- To je atmosfera pritiska, ne samo na političare opozicije nego i na medije, na koje se vrši neviđeni pritisak od aktuelne vlasti (Milorada Dodika) ne birajući reči i stvarajući atmosferu linča u RS - rekao je Bosić. On je ocenio nedopustivim da u se u 21. veku, na osnovu teorija zavera unutrašnjih i spoljnih neprijatelja, stvara atmosfera netolerancije i netrpeljivosti."To podseća na vrijeme prije '90. godina iz „jednog drugog režima, kada su svi oni koji su bili disidenti, tadašnjoj komunističkoj vlasti, proglašavani za unutrašnje i spoljne neprijatelje", rekao je Bosić, naglašavajući da među ideologe takve postavke je i "par retrointelektualaca" na političkoj sceni u RS, koji pokušavaju tu atmosferu iz prošlih vremena, da ponovo primijene na sadašnju u RS.

- Ne bih se iznenadio da u nekoj sledećoj fazi, kao što je to bilo u prošlosti, predlože i otvaranje zatvora u RS za političke neistomišljenike i disidente - rekao je Bosić. Bosić, koji je bio i inicijator razgovora sa liderima PDP i DP, je rekao da je bilo reči i o zakonu o ispitivanju porekla imovine u RS, koji je u skupštinsku proceduru uputila SDS, kao jednom od koraka za stvarnu borbu protiv kriminala i korupcije.RS je potrebna stvarna, a ne deklarativna borba protiv kriminal i korupcije, kao što to ovih dana gledamo u Srbiji", rekao je Bosić.I predsednik opozicionog PDP-a Mladen Ivanić je ponovio da je stanje u RS-u loše i da aktuelna vlast ništa ne čini da to promeni.- Ocenili smo da su političke prilike u RS postale jedna vrsta diktature u kojoj vlast sve one koji imaju drugačiji pogled od njihovog proglašava neprijateljima i to RS vraća značajno unazad. Dogovorili smo da se takvom pristupu moramo suprotstaviti - kazao je Ivanić.I lider DP Dragan Čavić je naglasio da će ova godina biti ekonomsko-socijalno teška i da će već brojne isplate iz budžeta RS za januar nisu mogle biti plaćene i prešle s ko obaveza za februar. To je posledica, složili su se Bosić, Ivanić i Čavić, kontinuiteta „promašene ekonomsko-socijalne politike režima Milorada Dodika", koji je sve manje demokratičan, a sve više dobija formu, da je svako drugačije mišljenje, ne samo političara, već i medija, građana, inteligencije, stavljeno pod kvalifikaciju izdajnici, plaćenici...Bosić, Ivanić i Ćavić jasno su rekli da im je cilj da u RS dođe do promene vlasti na demokratski način na predstojećim opštim izborima, koji treba da se održe 2014. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track