SAD: Podržavamo dijalog, čestitke Eštonovoj

SAD: Podržavamo dijalog, čestitke Eštonovoj

Politika -
Vašington čestita visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton što je dovela Nikolića i Jahjagu na zajednički sastanak u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države su saopštile u četvrtak, posle susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsednicom privremenih kosovskih institucija Atifetom Jahjagom, da snažno podržavaju nastavak dijaloga ka normalizaciji odnosa i rešavanju razlika, što će omogućiti Beogradu i Prištini da krenu napred na svom evropskom putu.

Sagovornik iz Stejt departmenta, rekao je da Vašington čestita visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton što je dovela Nikolića i Jahjagu na zajednički sastanak u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

"Mi ćemo nastaviti da budemo u potpunosti uključeni, zajedno sa vladama EU i Unijom u celini, u podršci ovim naporima", dodao je zvaničnik američke administracije.

Predsednik Nikolić izjavio je, da je susretom sa Jahjagom otvorena "knjiga dogovora", ali da u slučaju daljeg insistiranja na priznavanju Kosova, dijalog Beograda i Prištine ne može ići u dobrom pravcu, niti doneti zajedničko rešenje.

Visoka predstavnica EU je posle susreta rekla da je razgovor protekao u "otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi i da su obe strane iskazale privrženost dijalogu i normalizaciji odnosa".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja