Nemačka štampa: Vučić pokretač promena u Srbiji

U borbi protiv korupcije

Nemačka štampa: Vučić pokretač promena u Srbiji

Politika -
Novo u Srbiji je da borba protiv korupcije nije samo priča, već je praćena prvim konkretnim koracima, navodi list Frankfurter Algemajne Cajtung

BEOGRAD - Pohvale. U poslednjih nekoliko meseci, novi vetar duva u Srbiji. Najvažniji pokretač svega je Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade, predsednik najveće koalicione stranke, ministar odbrane i koordinator srpskih službi bezbednosti, koji sve prepoznatljivije raste u dominantnu političku figuru u ovoj balkanskoj državi.

Ovo u svom tekstu u nemačkom listu Frankfurter Algemajne Cajtung, o borbi protiv korupcije, piše novinar Majkl Martens i navodi slikovit primer:

"Kada je Vučićeva stranačka koleginica Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS iznela zapažanja koja su se mogla razumeti kao da je branila Milana Beka, koji je u tom trenutku izlazio sa šestočasovnog ispitivanja u policiji, zbog njegove uloge u veoma sumnjivoj privatizaciji beogradske luke, Vučić je intervenisao odmah", navodi ovaj novinar i kaže da je ova izjava podstakla spekulacije da će Vučić nastaviti da se selektivno bori protiv korumpiranih tajkuna i da će spasiti one oligarhe koji su se pokazali kao velikodušni sponzori njegove stranke.

"Ovome se energično suprotstavio Vučić, šef SNS koji je rekao: Ukoliko je zakon prekršen, svi počinioci će biti krivično gonjeni, uključujući i Beka", navodi ovaj novinar i iznosi svoje zapažanje:

"Novo u Srbiji je da borba protiv korupcije nije samo priča, već je praćena prvim konkretnim koracima. Ranije se predstavnici srpske vlade nisu usuđivali ni da pomenu imena oligarha, koji su celoj državi bili poznati po imenu. Srpski oligarsi bili su zao duh politike Beograda" , zaključuje Martens.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track