Nikolić odlikovao japanskog ambasadora
Foto: Beta

Orden srpske zastave

Nikolić odlikovao japanskog ambasadora

Politika -
Ambasador Cunozaki je uspeo što gospod Bog nije, a to je da sastavi Japan i Srbiju, što znači da je orden stavljen na prave grudi i da je otišao pravoj državi, kazao je predsednik Srbije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je odlazećeg ambasadora Japana Tošija Cunozakija ordenom srpske zastave drugog reda za, kako je navedeno, zasluge za učvršćivanje miroljubive saradnje dva naroda.

Cunozaki, čiji se četvorogodišnji mandat uskoro završava, orden je primio u Predsedništvu Srbije, a kako je predsednik komisije za dodelu odlikovanja Oliver Antić istakao u obrazloženju, Cunozaki je sopstvenim angažmanom "značajno doprineo dijalogu na svim nivoima posle jednog perioda pada u odnosima" sa Japanom i uspeo da unapredi kulturne i privredne odnose Srbije i te dalekoistočne zemlje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u svom govoru ukazao da se radi o dragom prijatelju koji "nije zaboravio Srbiju ni kada je Japan preživljavao najteže trenutke u svojoj posleratnoj istoriji (usled zemljotresa i cunamija iz marta 2009)."

Prema njegovim rečima, Cunozaki je uspeo "što gospod Bog nije", a to je da "sastavi Japan i Srbiju" iako su dve zemlje geografski veoma udaljene, što znači da je orden stavljen "na prave grudi" i da je otišao "pravoj državi".

Cunozaki je rekao da se od svog stupanja na funkciju 2009. godine uvek trudio da se lično angažuje na učvršćivanju odnosa dve zemlje i podsetio da je za poslednje četiri godine Japan dodelio Srbiji kredit za termoelektranu Nikola Tesla, da je ukinuo vize za njene građane i da su unapređeni odnosi u oblastima zdravstva, kulture i ekologije.

On je takođe zahvalio građanima Srbije na solidarnosti sa građanima Japana u vreme kada su tu zemlju pogodili katastrofalan zemljotres i cunami, i dodao da je prikupljena pomoć u vrednosti od tri miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track