Tači: Prihvatamo strukture i rukovodstvo severa Kosova

"Velikodušna ponuda"

Tači: Prihvatamo strukture i rukovodstvo severa Kosova

Politika -
Govoreći o sledećoj rundi razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu, Tači je rekao da veruje da će taj satanak predstavljati novo poglavlje u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije

PRIŠTINA - Kosovski premijer Hašim Tači izjavio da će institucije Kosova prihvatiti strukture iz oblasti obrazovanja, zdravstva i javnih usluga koje deluju na severu, ali da nemaju nameru da nametnu rukovodstvo u tom delu Kosova.

Građani u tom delu treba da imaju prava da sami izaberu svoje lidere, rekao je Tači za Radio Slobodna Evripa i dodao da će pozvati OEBS da organizuje i upravlja ovim procesom kako bi on bio što pouzdaniji.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu će uživati jednaka prava na celoj teritoriji.

Naša ponuda je izuzetno velikodušna, u skladu je sa Ustavom i zakonima Kosova, sa evropskim standardima, ocenio je Tači.

On je naglasio da Vlada, i on kao premijer ima obavezu da stvori uslove kako bi se Srbi "postepeno integrisali u nov demokratski život, organizovali slobodne izbore za četiri opštine na severu, i kako bi imali legitimno rukovodstvo".

Govoreći o sledećoj rundi razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu, Tači je rekao da veruje da će taj satanak predstavljati novo poglavlje u procesu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Očekujem inteziviranje ovog procesa koji će doneti i rezultate, a kako bismo definitivno došlo do normalizacije situacije na severu Mitrovice, do gašenja i udaljavanja bezbednosnih struktura Srbije iz tog dela, rekao je Tači.

Što se naše strane tiče, istakao je on, mi ćemo predstaviti našu pozitivnu ponudu za Srbe na severu, kako bi se oni integrisali u nov kosovski život, u budući parlament Kosova, i u centralne i lokalne institucije.

Radimo na stvaranju boljih uslova za transformaciju ili integraciju obrazovnih i zdravstvenih struktura, u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, rekao je Tači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track