Selaković: Mesarevićeva mora da snosi odgovornost
Foto: Tanjug

Završena rasprava u skupštini

Selaković: Mesarevićeva mora da snosi odgovornost

Politika -
Na kraju celodnevne rasprave u Skupštini Srbije o predlogu odluke o prestanku funkcije Nate Mesarović, Selaković je kazao da treba poštovati odluku Ustavnog suda Srbije (U S S) koji je ocenio da su neustavne odredbe zakona na osnovu kojih je Nata Mesarović svjevremeno izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković odbacio je ocene Demokratske stranke i Liberalno-demokratske partije da je pripremanje odluke o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda Srbije Nate Mesarović, politička egzekucija i revanšizam.

Na kraju celodnevne rasprave u Skupštini Srbije o predlogu odluke o prestanku funkcije Nate Mesarović, Selaković je kazao da treba poštovati odluku Ustavnog suda Srbije (U S S) koji je ocenio da su neustavne odredbe zakona na osnovu kojih je Nata Mesarović svjevremeno izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda.

"Ovo danas nije nikakav revanšizam, nikakvo kažnjavanje; ali da neko treba da snosi odgovornost za katastrofalno urušavanje pravnog sistema u Srbiji - treba da snosi", kazao je Selaković.

Ministar je ocenio da pravosuđe izgleda "jadnije i nesrećnije" nego u vreme jednopartijskog sistema i da će vreme pokazati ko je za to odgovoran. Selaković je kazao da može da razume to što Nata Mesarović smatra da ne treba poštovati odluku U S S, i naveo, da je postojao "delić kredibiliteta", neko bi posle takve odluke U S S podneo ostavku i time pokazao da je dostojan vršenja te funkcije.

"Do toga nije došlo. Očigledno da neko odluke poštuje, a neko ne poštuje. Nijedna normalna zemlja ne može ni da sanja da predsednik najvišeg suda u državi može da bude izabran na način protivan Ustavu. To se dogodilo u Srbiji", kazao je Selaković. Ministar je pozvao poslanike da glasaju u skladu s Ustavom koji kaže da Skupština bira predsednika Vrhovnog kasacionog suda, na predlog Visokog saveta sudstva (V S S).

Povodom kritike legitimiteta V S S da predloži prestanak funkcije, Selaković se pozvao se na Ustav, na Zakon o Narodnoj skupštini i na skupštinski Poslovnik.

Ako je nekome toliko stalo do osobe koja je predsednik Vrhovnog kasacionog suda, stiče se mogućnost da konkuriše i da izađe pred svoje kolege pred koje nije izašla prvi put, jer nije postojao V S S", kazao je Selaković.

V S S je 23. januara predložio Skupštini da donese odluku o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda. Savet je takvu odluku doneo upravo na predlog ministra Selakovića, povodom odluke Ustavnog suda da je neustavan član Zakona o sudijama, na osnovu koga je Mesarović izabrana za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda.

Govoreći o drugim temama, ministar Selaković je negirao da će biti ukinut sud u Kosovskoj Mitrovici. Sedlaković je podsetio da su sudovi koji su 2009. izmešteni sa Kosova u centralnu Srbiju ukinuti i rekao: "Sram neka bude onoga ko je to uradio Srbiji, a sada napada vlast koja pokušava da spase što se spasti može", poručio je Selaković. Skupština će sednicu nastaviti u utorak, 19. februara, raspravom o amandmanima na izmene Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja