KOSOVO JE SRPSKO: Česi marširali za Srbiju u Pragu i Ostravi

Prijatelji

KOSOVO JE SRPSKO: Česi marširali za Srbiju u Pragu i Ostravi

Politika -
Aktivisti češkog udruženja Prijatelji Srba na Kosovu kao i ranijih godina pred i na godišnjicu proglašenja fantomske države okupili su se na Vaclavskom trgu u Pragu

PRAG - Na petu godišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosovo u Pragu su danas zbog tog, kako je naglašeno, gaženja međunarodnog prava demonstrirali češki prijatelji Srba na Kosovu, a u Ostravi na istoku Češke radikalna nacionalistička omladina.

"Kosovo je Srbija", "SAD i Izrael u pakao", "Vlada nije narod" skandiralo je danas oko 100 mladih čeških radikala koji su posle kratkog mitinga prošli centrom Ostrave uz pojačani nadzor policije. Aktivisti češkog udruženja Prijatelji Srba na Kosovu kao i ranijih godina pred i na godišnjicu osamostaljenja Kosova okupili su se na Vaclavskom trgu u Pragu, ispod konjičke statue zaštitnika češkog naroda svetog Vaclava. U masi su se vijorile srpske zastave a ispred spomenika razvili su veliki transparent sa porukom Kosovo je Srbija.

Praški protest protiv kršenja međunarodnog prava i "otimanja Kosova Srbiji" organizovali su aktivisti uglavnom iz češke opozicione levice, na čelu sa regionalnim liderom čeških opozicionih socijaldemokrata, poslanikom Jaroslavom Foldinom koji je i počasni predsednik Prijatelja Srba na Kosovu. "Mi smo prošli kroz ovo što je doživela i Srbija. Godine 1938. kada su nas prodali naši današnji partneri iz Evropske unije i NATO", podsetio je danas Foldina na Minhenski sporazum koji je omogućio Hitleru da rasparča Čehoslovačku.

"Oteli su nam tada 15 odsto teritorije. Ne možemo da ćutimo kada se u 21. veku to dešava Srbiji. Onoj Srbiji i onim ljudima koji su stajali uz našu zemlju", kazao je Foldina. Na demonstracijama su se osim socijaldemokrata pojavili i političari iz male stranke oko novog predsednika Češke, Miloša Zemana, koji takođe, kao i njegov prethodnik, odlazeći predsednik Vaclav Klaus, oštro odbija to što je Češka priznala Kosovo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track