Jeremić: Šta kad bi Đilasova imperija pala na grane DS
Foto: Printskrin

Odluka DS pred Ustavnim sudom

Jeremić: Šta kad bi Đilasova imperija pala na grane DS

Politika -
DS je pala na najniže grane od osnivanja. Đilas je juče rekao da on nema problem da bude predsednik male stranke. Pitam se da li bi to rekao kada bi počela da se smanjuje njegova biznis imperija - pita Jeremić

BEOGRAD - Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić večeras je ocenio da je potez lidera DS Dragana Đilasa da natera Glavni odbor da izglasa njegovo isključenje iz DS, neustavna! Jeremić, koji je isključen iz stranke, najavio je da će sutra ujutru podneti zvaničnu inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenjivanje ustavnosti odluke Glavnog odbora DS, kojom je od bivših ministara traženo da vrate poslaničke mandate.

- Moje elementarno pravo je da se branim. Mislim da je po sredi jedna veća i opasnija stvar - odluka po kojoj je Đilas naterao Glavni odbor na odluku da se krši Ustav i zakoni Srbije. To je odluka da GO DS zahteva da narodni poslanici koji su bili ministri vrate mandat! Kršenje Ustava je ozbiljna stvar. Nameravam da podnesem prigovor na ustavnost odluke GO DS. Ako USS kaže da je odluka u skladu sa slovom i duhom Ustava Srbije, ja se obavezujem da podnesem ostavku. Ali, ako ne bude tako, ako se ispostavi da je Đilas naterao GO na antiustavno delo i time naneo nemerljivu štetu ugledu DS, onda očekujem da Đilas podnese ostavku na sve javne funkcije koje obavlja - poručio je Jeremić gostujući na Prvoj TV.

Biznis imperija nije u krizi

Dodao je da je Demokratska stranka danas na najnižim granama od osnivanja i uporedio rejting DS sa kompanijom Dragana Đilasa.- Ujutru DS napada jednu stranku na vlasti, a popodne se ista stranka brani zbog vlasti u Beogradu. Šegačenje sa Kosovom u Skupštini, protivustavno izbacivanje iz stranke onih sa kojima se ne slažete, donošenje ekonomskog programa kojem se cela stručna javnost smeje. DS je pala na najniže grane od osnivanja. Đilas je juče rekao da on nema problem da bude predsednik male stranke. Pitam se da li bi to rekao kada bi počela da se smanjuje njegova biznis imperija. DS je sada stranka koje se stidi veliki deo članstva - rekao je Jeremić.

Đilas prekršio dogovor

Predsednik GŠ UN kaže da je Đilas prekršio džentlmenski dogovor posle sastanka pre dve nedelje.- To je bio jedini sastanak koji smo nas dvojica održali. Pokušali smo da pronađemo rešenje za ovu neprijatnu situaciju. Na tom sastanku nismo našli rešenje, ali smo napravili dogovor - da ja u toku disciplinskog postupka dobijem mogućnost da se branim sledećom prilikom kada dođem zemlju! Međutim, ja sam dobio informaciju da sam isključen. Taj džentlmenski dogovor nije ispoštovan. Na imejl adresu stranke sam dobio informaciju da sam isključen iz stranke. Moja adresa je poznata, ceo svet zna moju adresu u Njujorku. Ja ću se žaliti statutarnoj komisiji DS zbog grube povrede procedure i zbog toga što nisam bio obavešten i pozvan da se branim - naveo je Jeremić i poručio da je i dalje član Demokratske stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track