Predrag Simić: Americi važan Ivica Dačić!

Šta znači pismo Hilari Klinton

Predrag Simić: Americi važan Ivica Dačić!

Politika -
Vašington je naklonjen premijeru Srbije i na njega očigledno računaju i ubuduće, objašnjava bivši ambasador i profesor FPN Predrag Simić

BEOGRAD - Pohvala.Činjenica da je bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton u pismu premijeru Ivici Dačiću apostrofirala da joj je bila „čast i zadovoljstvo“ da radi s njim na unapređenju saradnje dve države pokazuje da je Vašingtonu predsednik srpske vlade važan i da računa na njega i ubuduće, objašnjava za Kurir bivši ambasador u Francuskoj Predrag Simić.- Cilj takvog pisma je da utvrdi njegovu poziciju kao premijera. To priznanje donosi pozitivan efekat Dačiću, pokazuje da mu je američka administracija naklonjena, od čega benefite može imati i SPS, čiji je lider - ocenjuje Simić.Prema njegovim rečima, SAD mnogo očekuju od Dačića kao glavnog pregovarača u Briselu kada je reč o rešavanju problema na KiM.- Ugledni američki stručnjak nedavno je rekao kako je jedna od osnovnih tehnika američke administracije tzv. šoping for men. To znači da određeni ljudi dobiju priliku da odrade neki posao. Ako ne umeju, dožive sudbinu kao neki lideri DOS ili Boris Tadić, koji nije bio spreman da reši problem Kosova - navodi Simić.(B. B.)

Predrag Simić
Predrag Simić

Datum zavisi od dijaloga Simić smatra da od ishoda nove runde dijaloga Beograda i Prištine, najavljene za 4. mart, zavisi da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU:- Od toga i zavisi da li će i kada biti izbora. Ako Srbija dobije datum u junu, to će podići rejting vladajućim strankama. Taj dobitak bi lider SNS Aleksandar Vučić na novim izborima mogao da kapitalizuje u naredne četiri godine i smanji broj koalicionih partnera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track