EU razmišlja o razmeni teritorija Srbije i Kosova
Foto: Vimeo

Istoričar Andres Ernst

EU razmišlja o razmeni teritorija Srbije i Kosova

Politika -
Nemačke diplomate su mi potvrdile da na tu temu ima razmišljanja, u Berlinu i Briselu. Naglasili su da bi razmena regija bila dobro rešenje, ali da o njoj ne mogu zvanično da raspravljaju jer je ta tema za međunarodnu zajednicu tabu, kaže švajcarski ekspert za Balkan

BEOGRAD - Švajcarski istoričar, novinar i ekspert za Balkan Andres Ernst rekao je da se sva rešenja na Balkanu nameću spolja i da se u Briselu i Berlinu razmišlja o razmeni delova teritorije Srbije i Kosova.

On je precizirao da ni srpskim, ni kosovskim zvaničnicima razmena teritorija nije strano rešenje, ali da oni ističu "da u ovom trenutku to nije ostvarivo zbog odbijanja međunarodne zajednice".

"Nemačke diplomate su mi potvrdile da na tu temu ima razmišljanja, u Berlinu i Briselu. Naglasili su da razmena regija bila dobra rešenje, ali da o njoj ne mogu zvanično da raspravljaju jer je ta tema za međunarodnu zajednicu tabu", rekao je Ernst.

On je istakao da ne razume stav međunarodne zajednice da nema promene granica, pošto je upravo međunarodna zajednica doprinela promeni granica omogućivši otcepljenje Kosova.

Po njegovim rečima, za rešenje se ne može računati na saglasnost Srba na Kosovu, već na "iznuđen pristanak" na rešenju koje neće biti konačno. Ernst je laureat Nagrade za novinarstvo Društva za jugoistočnu Evropu iz Minhena, koje je naterao da se suoči s nacističkom prošlošću.

On je na dodeli nagrade istakao da ne može da primi nagradu koja nosi ime naciste Rudolfa Fogela, posle čega je naziv nagrade promenjen, dok su predstavnici Društva izjavili da će se pozabaviti nacističkom prošlosću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track