Dačić: Da se branimo mudro, a ne da ginemo za Srbiju

Kosovsko pitanje

Dačić: Da se branimo mudro, a ne da ginemo za Srbiju

Politika -
O stolici u UN u Briselu nije bilo ni reči, kaže premijer

BEOGRAD - U dijalogu Beograda i Prištine nije potezano pitanje stolice Kosova u UN, jer se razgovori u Briselu ne bave statusnim pitanjima, izjavio je u ponedeljak uveče premijer Ivica Dačić i istakao da je u poslednjoj rundi razgovora bilo pokušaja da se strane u dijalogu privole da nešto potpišu, ali da on nije mogao da pristane ni na kakva parcijalna rešenja o severu Kosova.

Dačić je potvrdio da je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, ponudila njemu i kosovskom premijeru Hašimu Tačiju da se nešto parafira, ali da on na to nije mogao da pristane.

"Ona je imala negativna iskustva sa nizom pregovarača. Pa i nešto što smo Tači i ja dogovorili, kosovska strana nije poštovala i ona je želela da se nešto parafira, ali ja ne mogu da potpisujem separatni deo dokumenta, jer ovde je zahtev da pitanje paralelizma rešavamo u okviru zajednice srpskih opština. Možemo pitanja rešavati jedno po jedno, ali ako rešavamo tako, onda ni rešenja ne mogu biti ista kao u paketu", objasnio je Dačić.O razgraničenju Brisel neće da razgovara

"Ne predajem Kosovo, nisam Šarl de Gol"

On je istakao da tokom briselskih razgovora nije potezano pitanje članstva Kosova u UN, niti ijedno drugo statusno pitanje. "Ovi razgovori nemaju statusni karakter. Mi bismo želeli da imaju. Takođe, ja sam izneo u Briselu da bi najbolje rešenje bilo razgraničenje, ali o tome ne žele da razgovaraju. Mislim da više o tome ne želi da razgovara Ketrin Ešton", kazao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li su Beograd i Priština blizu dogovora o severu Kosova, Dačić je gostujući na TV B92 rekao da je dogovor "tako blizu, a tako daleko", jer postoji nesaglasnost oko pitanja nadležnosti srpskih opština. Iako je, prema njegovim rečima, nemoguće u nekoliko dana rešiti probleme koji su gomilani nekoliko vekova, Srbija ne sme da propusti istorijsku šansu da kosovsko pitanje reši na trajan način.

Ističući da je neumesno da ga porede sa nekadašnjim francuskim predsednikom Šarlom de Golom, koji je svojevremeno priznao nezavisnost Alžira, Dačić je naglasio da nije spreman da završi sa Kosovom tako što će predati Kosovo. "Međutim, mislim da Srbija treba da što pre reši to pitanje i ostale nagomilane probleme. Ukoliko mi to pitanje ne rešimo brzo, ne samo da nećemo moći da rešavamo neke druge probleme, nego će i pitanje Kosova i Metohije biti sve udaljenije od nekakvog pozitivnog rešenja", rekao je Dačić."Ne želim da narod pozivam na kolektivno samoubistvo"

Premijer je istakao da u dijalogu ne odlučuje samostalno, već u koordinaciji sa vladom i predsednikom države, a u skladu sa rezolucijom koju je usvojio parlament. "Ja samo ne želim da narod pozivam na kolektivno samoubistvo. U tome neću učestvovati", rekao je Dačić, upozorivši da je, kako vreme prolazi, Srba na Kosovu sve manje. "Ja bih voleo da više ne ginemo za Srbiju, već da mudrom politikom branimo nacionalne interese", rekao je Dačić.

"Bio sam sve - i vlast i opozicija"

Premijer je istakao i da je jednako neprimereno i to što ga politički protivnici porede sa bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, koji je uhapšen zbog malverzacija. Dačić je, međutim, rekao da ga to uopšte ne brine, jer da bi to poređenje bilo umesno, mora postojati nekakvo bogatstvo koje je stekao na nelegalan način.

"Ja se bavim politikom više od 20 godina, bio sam u životu sve, i vlast i opozicija, preživeo sam 5. oktobar, atake i podmetanja, da sam kriv ne bih se bavio ovim poslom, nego bi se negde sakrio i trošio nekakvo bogatstvo...Zar neko misli da sam ja bio saradnik narko-klana za jedan blekberi telefon", rekao je Dačić, napominjući da je u svakom trenutku spreman da svoju imovinu izmeri sa svakim političarem na političkoj sceni Srbije.Prema njegovim rečima, sve afere koje se u medijima pokreću protiv njega za cilj imaju narušavanje kredibiliteta vlade, jer opozicija nema šta da zameri njenoj politici.

"Dobrodušan sam i otvoren čovek"

Sumirajući utiske o medijskoj kampanji koja je vođena protiv njega, Dačić je rekao da je dobrodušan čovek, otvoren prema drugim ljudima, ali da ga je sve ono kroz šta je prošao u poslednje vreme poučilo da treba da se menja, odnosno da treba da postane zatvoreniji kako ne bi izlagao potencijalnim neprijatnostima sebe i svoju porodicu."Nisu sudije oni koji prave afere nego narod... Hajde sada da vidimo sa kim su se oni družili, šta su radili i gde su im pare. Nisam se do sada interesovao, ali je očigledno da ću morati da se interesujem", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track