30.000: Niko u Srbiji ne zna koliko ima službenih automobila

Podataka nema

30.000: Niko u Srbiji ne zna koliko ima službenih automobila

Politika -
Prosečna starost tih 319 vozila je "8,96" godina, a 2012. godine su prešla 8,12 miliona kilometara. Troškovi njihovog održavanja iznosili su 86,7 miliona dinara, ili 10,68 dinara po kilometru

BEOGRAD - U Srbiji ne postoji nijedan organ koji ima podatke o broju službenih vozila a procenjuje se da ih, na svim nivoima vlasti, ima i 30.000. To je danas rečeno na okruglom stolu "Zloupotreba javnih resursa" u Agenciji za borbu protiv korupcije i najavljena je revizija svrsishodnosti njihovog korišćenja.

Direktor Uprave za zajedničke poslove, koja raspolaže sa 319 vozila, Zoran Trninić, naveo je da zloupotreba službenih vozila nije uočena tokom prošlogodišnje izborne kampanje.

Prosečna starost tih 319 vozila je "8,96" godina, a 2012. godine su prešla 8,12 miliona kilometara. Troškovi njihovog održavanja iznosili su 86,7 miliona dinara, ili 10,68 dinara po kilometru.

"Ukupna pređena kilometraža za šest meseci do izbora, od 1. decembra 2011. godine do 31. maja 2012, je 4.356.000 kilometara, a ukupna kilometraža za poslednjih šest meseci, od 1. avgusta do 31. januara 2013. godine je 4.263.000", rekao je Trninić.

Trninić je na pitanja novinara zašto u podacima nema juna i jula, rekao da je to zato što se tada formirala vlada, a bilo je i vreme odmora, te su vozila manje korišćena.

"Kroz broj kilometara sam želeo da dočaram koliko se potrošilo do 31. maja, a koliko kada je vlada radila u punom kapacitetu", kazao je Trninić i podsetio je u vreme izbora bilo više posla, uz prevoz materijala za glasanje.

Po njegovim rečima, po potrošnji goriva je zaključeno da tokom poslednjih izbora zloupotrebe vozila nije bilo, jer je Vlada zabranila korišćenje službenih vozila za političke skupove.

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije Radomir Sretenović je najavio da će ove godine početi revizija svrsishodnosti korišćenja budžetskih sredstava, te i službenih vozila. To će se obaviti uz pomoć iz Holandije, a cilj je da se utvrde ekonomičnost i efikasnost i kako budžetski korisnici upotrebljavaju službena vozila.

Zadatak je da se daju preporuke Vladi i drugima nadležnim za smanjenje rashoda uz povećanje efikasnosti, kazao je vrhovni državni revizor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track