Savet bezbednosti o Kosovu 22. marta

Savet bezbednosti o Kosovu 22. marta

Politika -
Ban Ki-mun je u svom redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu istakao da je u prethodnom periodu postignut značajan korak napred podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na viši politički nivo, ali je kosovske vlasti pozvao da odlučno reaguju na izražavanje netrpeljivosti prema Srbima

NJUJORK - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se raspravljati o redovnom izveštaju generalnog sekretara Ban Ki-muna o stanju na Kosovu, biće održana 22. marta, objavljeno je na sajtu svetske organizacije. Sednica je prvobitno bila zakazana za 22. februar, ali je odložena za mart.

Generalni sekretar Un Ban Ki-mun je u svom redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu istakao da je u prethodnom periodu postignut značajan korak napred podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na viši politički nivo, ali je kosovske vlasti pozvao da odlučno reaguju na izražavanje netrpeljivosti prema Srbima, poput incidenta tokom proslave pravoslavnog Božića.

Ban je istakao da, iako postoje još mnoga nerešena teška pitanja, obnavljanje pregovora predstavlja snažan signal da se obe strane zalažu za miran dijalog i prevazilaženje tereta prošlog sukoba. Kada je reč o situaciji u severnoj Mitrovici, generalni sekretar UN je istakao da je potrebno koordinisano delovanje i pažnja, kako bi se sva teška pitanja rešila dobronamerno i tako izbegle dalje tenzije.

Ban je ukazao, da su, pored političkog procesa na visokom nivou, važni i održivi napori da se unapredi pomirenje i poveća poverenje među zajednicama na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja