Mirović: O smeni Kneževića na sledećoj sednici SNS
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Izveštaj o radu

Mirović: O smeni Kneževića na sledećoj sednici SNS

Politika -
Mislim da je on bio izložen, bez obzira na neko nesnalaženje u prvom momentu i na nedostatak efikasnije reakcije, koja je važna, neverovatnoj političkoj i medijskoj hajci, navodi potpredsednik SNS

BEOGRAD - Potpredsednik SNS Igor Mirović kaže da će naprednjaci na sledećoj sednici Glavnog odbora raspravljati o odgovornosti ministra poljoprivrede Gorana Kneževića."Vućić je najavio da će nekoliko dogovornih u Ministarstvu poljoprivrede snositi sankcije zbog prevencije u vezi sa otklanjanjem mogućnosti pojave aflatoksina. Mislim da je to odbar princip i mislim da niste u pravu kada kažete da se nije razgovaralo o smeni ministra i njegovih saradnika", kazao je on."Razgovaralo se o tome ali i o odgovornosti drugih. Vučić je govorio i o svojoj odgovornosti", dodao je Mirović."Narednih dana biće još reči o tome, i o drugim segmentima i o ukupnoj odgovornosti za pojedina druga ministarstva. Mi veoma pažljivo analiziramo rad svih ministara i videćete narednih nedelja će GO razmatrati i njihove izveštaje. Mi zaista ne bežimo od toga da položimo račune građanima, nismo se rodili u foteljama, i da možda na nekim vanrednim izborima građani kažu šta smo i kako radili" , ističe on.Na pitanje da li je odgovornost ministra poljoprivrede Gorana Kneževića samo stranačka stvar zbog svih propusta u vezi sa dešavanjima oko mleka i aflatoksina, Mirović kaže da je u radu ministra Kneževića bilo i propusta ali i pohvala, o čemu će kako kaže, biti reči na narednoj sednici GO na kojoj će 400 članova stranke, u otvorenoj proceduri, govoriti o tome kako je SNS radila.

"SNS je najveća sranka u vladi i normalno je da se i na nivou stranke raspravlja o radu ministara", istakao je Mirović i podsetio da prethodna vlada nije imala takvu praksu da se periodično raspravlja o radu vlade."Ima mnogo nesnalaženja, i kod onih koji nisu članovi naše stranke. Mislim da je kod ovih koje smo označili kao odgovorne jedan dobar deo nije u članstvu SNS i ne može se odgovornost prebaciti uvek na nas, iako po prirodi stvari mi jesmo za sve odgovorni. Imamo i subjektivnu i objektivnu odgovornost i zbog toga ćemo se truditi da postupamo još efikasnije i odgovornije, brže, i da u korenu rešavamo te probleme. Mislim da je ovo dobar način da se pođe od odgovornosti onih koji su na operativnom nivou odgovorni, a da se utvrdi i odgovornost svih. U tom smislu je i najavljena reonstrukcija vlade", rekao je Mirović.Na pitanje može li on objektivno da govori o odgovornosti ministra Kneževića, imajujći u vidu da je svo vreme govorio da je mleko ispravno, pa ga je poslao na super analizu u Holandiju, da bi onda podigao nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5, svo vreme govoreći da je mleko ispravno, a uz to se smenjuje četvoro ljudi iz ministarstva poljoprivrede, Mirović kaže da će se pitanje odgovornosti ministra Kneževića raspravljati na seldećem Glavnom odboru stranke."Mislim da bi bilo neodgovorno da ja sada raspravljam o ministru Kneževiću pre nego što podnese izveštaj, ali ako me pitate ovako lično reći ću vam svoj utisak. Mislim da je on bio izložen, bez obzira na neko nesnalaženje u prvom momentu i na nedostatak efikasnije reakcije, koja je važna, neverovatnoj političkoj i medijskoj hajci", kazao je Mirović i dodao:"Mislim da ni sam nije očekivao da problem, koji je pre svega tehničkog karaktera i naravno šireg zdravstvenog karaktera, može biti do te mere ispolitizovan da on ne može sam da odgovori razmerama te hajke. Mislim da je njegovo iznenađenje, iako ima negativno iskustvo sa takvom vrstom propagande, time bile veliko i da zbog toga možda njegova reakcija nije bila tako snažna kakva je trebalo da bude."Mirović je još rekao da će se o smeni ministra poljoprivrede odlučivati na sledećoj sednici Glavnog odbora stranke, na kojoj će biti podnet izveštaj ministra Kneževića, koji je, kako kaže, imao i dosta dobrih drugih rezultata. Međutim, dodao je on, "na toj sednici GO neće se raspravljati samo o odgovornosti Kneževića već o svim kadrovima SNS, pa i o samog predsednika stranke, koji će takođe podneti izveštaj o svom radu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track