Obradović: Banana nije posvađao Dačića i Vučića

Poverenje nenarušeno

Obradović: Banana nije posvađao Dačića i Vučića

Politika -
Ministar prosvete i zamenik predsednika SPS tvrdi da su svi ministri na ispitu i da koliko god radili uvek može i bolje i više

BEOGRAD - Ministar prosvete i zamenik predsednika SPS Žarko Obradović veruje da je inicijativa Aleksandra Vučića o rekonstrukciji vlade motivisana željom da se unapredi rad Dačićevog kabineta i navodi da su socijalisti spremni da preispitaju rad svojih ministara.

Obradović kaže da ako se lideri vladajuće koalicije saglase da je rekonstrukcija vlade nužna, onda to mora da se sprovede što pre. "Ukoliko bude rekonstrukcije, ne treba ostavljati mnogo praznog prostora, jer će onda cela vlada, javnost i ministri upasti u neizvesno iščekivanje. To je pogodno tlo za negativnu atmosferu i licitaciju ko će biti smenjen, što doprinosi narušavanju kredibiliteta vlade i njenih članova", kazao je Obradović.

On navodi da je lider SPS-a i premijer Ivica Dačić jasno rekao da je rekonstrukcija apsolutno moguća. "Ako se postavi to pitanje, spremni smo da ocenimo naše učešće u vlasti, kako bi se videlo da li se dovoljno dobro radilo. Tu mislim i na ministre ponaosob. Jer, koliko god radili, uvek može i bolje i više", kazao je Obradović.

Što se tiče vlasti u Beogradu, Obradović očekuje da će i ta tema biti aktuelna kada se bude razgovaralo o rekonstrukciji vlade, ocenivši da bi to trebalo rešavati na nivou lidera vladajuće koalicije, pošto je situacija kompleksna.

Na pitanje o mogućnosti vanrednih parlamentarnih izbora i pregovora sa EU, Obradović je kazao da vlada ne može da zavisi od dobijanja datuma za početak pregovora sa EU, koji jeste veoma važan za Srbiju, ali nije pitanje biti ili ne biti.

"Ne znam zašto bismo išli na izbore ako ga ne dobijemo. Pitanje izbora sada postavljaju oni koji ne žele da se nastavi odgovorna državna i nacionalna politika, borba protiv korupcije i otkrivanje krivaca za sporne privatizacije", rekao je on.

Obradović navodi su da u toj grupi i određeni finansijski krugovi kojima ne odgovara uređeni sistem, a tu je i opozicija kojoj izbori odgovaraju, ali više zbog njene homogenizacije nego zbog eventualnog dobrog rezultata.Kad je reč o Vojvodini, Obradović je kazao da će socijalisti podržati inicijativu SNS za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, ocenivši da bi taj potez bio logičan, pošto su dopunski izbori u Apatinu, Zrenjaninu i Srbobranu pokazali da se menja političko raspoloženje u Vojvodini.

Na pitanje da li je otvaranje afere "Banana" pokidalo poverenje između Dačića i Vučića, Obradović je kazao to ni na koji način nije uticalo na njihove odnose i da "oni i dalje, kao i pre, odlično sarađuju kada je reč o aktivnostima vlade i o svim ključnim državnim pitanjima".

"Mi u partiji imamo apsolutno poverenje u Dačića, a očigledno je i da građani poštuju ono što naš lider radi kao premijer. To se pogotovo odnosi na pregovore o Kosovu i Metohiji, tokom kojih se bori za unapređenje položaja Srba i ostalih nealbanaca u pokrajini", rekao je on.

Govoreći o obnovi osnovnih i srednjih škola, ministar je kazao da je već izabrano 375 objekata na osnovu kriterijuma koje su postavili Evropska investiciona banka i Ministarstvo prosvete i nauke. Istakavši da je zakazan sastanak s direktorom EIB za jugoistočnu Evropu, ministar je kazao da je planirano da se u aprilu raspiše tender i da radovi počnu posle 1. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja