Eštonova: Srbi, imate moju podršku za sever!

Iza kulisa večere u Briselu

Eštonova: Srbi, imate moju podršku za sever!

Politika -
Visoka predstavnica EU poručila državnom vrhu da Srbija ima puno pravo na to što traži od Albanaca, te da Unija neće biti prepreka

BEOGRAD - Podrška.Radna večera srpskog državnog vrha - predsednika Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića - sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je u Briselu trajala oko tri sata, protekla je u pozitivnoj atmosferi, a Eštonova je dala punu podršku našoj delegaciji, saznaje Kurir!- Imate potpuno pravo na to što tražite od Prištine za sever Kosova. EU vam neće biti prepreka da to i dobijete - rekla je ona našem državnom vrhu, a prenosi izvor Kurira.Premijer Ivica Dačić rekao je posle sastanka da je Srbija spremna na kompromis. On je kazao i da su Eštonovoj jasno stavili do znanja da ispod zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima neće ići.- Jasno smo rekli: ili nam dajte zajednicu srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, ili da ne gubimo više vreme - rekao je Dačić.Premijer je kazao da je taj stav preneo i Ketrin Ešton i da oko takvih stvari „neće biti cenkanja“.Dačić je objasnio i da niko ne može da ospori da je s ovom vladom došlo do velikih rezultata u ispunjavanju kriterijuma Evropskog saveta, a pogotovo zaključaka iz decembra 2012.- Kada je reč o ključnom pitanju, a to je dijalog s Prištinom, rekao bih da ono što je do pre sedam-osam meseci bilo nemoguće sada izgleda drugačije. Vlada je uložila maksimum da realizuje postignute dogovore, a sačuvala crvenu liniju naših interesa - rekao je Dačić.

Albanci: Eštonova pomogla SrbimaAlbanci s Kosova nisu zadovoljni zbog toga što je državni vrh Srbije uspeo da izdejstvuje u Briselu. Tako njihovi mediji navode da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pojačala pritisak da se postigne sporazum o severu Kosova i Metohije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track