Dačić i File: Ulazak Srbije u EU nam je zajednički cilj
Foto: Print Screen

Dačić i File: Ulazak Srbije u EU nam je zajednički cilj

Politika -
Nadamo se narednih nedelja dodatnim naporima u pregovorima s Prištinom koji su ključni. Prolećni izveštaj neće biti kraj, radićemo i posle 16. aprila, ukazao je File

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je veoma zadovoljan kvalitetom napretka u ispunjenju političkih kriterijuma za nastavak i ubrzanje evrointegracije Srbije.

Dačić je posle razgovora s delegacijom EU koju predvodi evropski komesar za proširenje Štefan File, u zgradi Vlade Srbije kazao novinarima da je vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Prištinom ključni uslov za nastavak evrointegracije.

Premijer je naveo da je normalizacija odnosa s Prištinom cilj ne zbog datuma početka pregovora Srbije sa EU, već zato što je to "objektivan problem" Srbije.

Srbija će nastaviti rad na evropskim integracijama i očekuje se napredak u dijalogu sa Prištinom što će istovremeno otvoriti put ka dobijanju datuma za početak pregovore sa EU, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić."Opredeljenje Srbije jeste da bude član EU i da se dođe do održivog rešenja za problem Kosova koji je primenljiv na terenu", naglasio je premijer.Dačić je novinarima po završetku sastanka sa Evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Vladi Srbije rekao da je zadovoljan onim što je učinjeno na planu evrointegracija, da je učinjeno mnogo više od očekivanog, ali da su i pored toga očekivanja visoka a problemi teški.On je dodao da Beograd želi stalnu komunikaciju sa Evropskom komisijom kako bi se izblegle nesuglasice u vezi sa usaglašavanjem zakona Srbije sa evropskim.Premijer je takođe naglasio da danas neće govoriti o dijalogu sa Prištinom jer je, kako je naglasio, već sve poznato i tu nema ništa novo."Pokušavamo da dođemo do održivog rešenja za srpsku zajednicu na Kosovu. Videćemo da li ćemo dobiti pozitivan odgovor sa druge strane, što nam je cilj, ne zbog dobijanja datuma već zbog iznalaska održivog rešenja", rekao je Dačić.Dačić je takođe ukazao da je Srbija napravila velike pomake i po ostalim političkim kriterijumima kao što je borba protiv korupcije i kriminala, reforma pravosuđa, standardizacija zakonodavstva Srbije sa EU i stvaranja zakonodavnog okvira kompaktibilnog sa evropskim.Premijer je takođe naveo da je sedmica koja je počela izuzetno važna za politički život Srbije i nabrojao da je pored Filea u Beogradu i delegacija Bundestaga sa svojim uslovima u vezi sa dobijanjem datuma i da će u sredu biti nastavljena nova runda dijaloga u Briselu, a u petak sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu."Sredinom aprila otpočeće proces podnošenja izveštaja EK o našem napretku ka Evropi, a Ketrin Ešton takođe će podneti svoj izveštaj. Sve te odluke trebalo bi da budu donete do početka juna i zato je očigledno da su pred nama sedmice u kojima će se donositi krupne i velike političke odluke", rekao je Dačić.On je naglasio i da je sastanak sa Fileom u okviru redovnog dijaloga i preneo zadovoljstvo kvalitetom reformi i ispunjenju ključnih ciljeva kada je reč o napretku Srbije ka EU.

Komesar File je rekao da je zajednički cilj i Srbije i EU da Srbija uđe u Uniju.

"Nadamo se narednih nedelja dodatnim naporima u pregovorima s Prištinom koji su ključni. Prolećni izveštaj neće biti kraj, radićemo i posle 16. aprila", ukazao je File. Upitan da li je moguće da EU utvrdi datum početka pregovore o prijemu Srbije, a da se ne postigne dogovor o zajednici srpskih opština na Kosovu, File je rekao "dva dana pred sedmu rundu dijaloga Beograda i Prištine (20. marta u Briselu) treba očekivati najbolje, a ne spekulisati".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track