Dačić: Srbija hoće kompromis, a ne ucene
Foto: Fonet

Sednica SB UN o Kosovu

Dačić: Srbija hoće kompromis, a ne ucene

Politika -
Premijer Ivica Dačić rekao juče u Njujorku da Srbija želi da dijalog u Briselu uspe, ali da nije spremna na poniženja i dvostruke standarde

BEOGRAD - Dostojanstveno.Premijer Ivica Dačić izjavio je juče, na sednici Saveta bezbednosti UN, da je Srbija spremna da dijalog s Prištinom u Briselu uspe, ali da nije spremna na poniženja i dvostruke standarde.- Za vidljiv napredak potrebna je politička hrabrost i spremnost na kompromis. Srbija je spremna da kompromis uspe, ali nije spremna na poniženja i ucene. Nadam se da će dijalog dovesti do pravednog, trajnog i održivog rešenja i da ćemo se svi zajedno okrenuti budućnosti - rekao je Dačić u Njujorku i podvukao da Srbija neće promeniti principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.Govoreći o stanju u pokrajini, premijer je ukazao da se i pored višegodišnjeg međunarodnog prisustva Srbi na Kosovu i dalje suočavaju sa ograničavanjem slobode kretanja, da im je ugrožena bezbednost. Dačić je ukazao da je praktično zaustavljen povratak raseljenih na Kosovo i da je u proteklim mesecima povećan broj međuetničkih incidenata, što dodatno pogoršava uslove za povratak.- U januaru su oštećena ili uništena 102 nadgrobna spomenika na pravoslavnim grobljima, a nema osumnjičenih niti kažnjenih. I pored poštovanja svih ranije utvrđenih procedura, zvaničnicima Srbije i uglednim javnim ličnostima ne dozvoljava se ulazak i boravak na KiM, čime se onemogućava ostvarivanje osnovnih ljudskih prava na slobodno kretanje - kazao je Dačić, ističući da je poseta odbijena i predsedniku Tomislavu Nikoliću, koji je imao nameru da prisustvuje božićnoj liturgiji.Premijer je zatražio i ponovno otvaranje istrage o martovskom pogromu i založio se za značajniju ulogu UN u istrazi o trgovini ljudskim organima prema izveštaju Dika Martija.Uoči sednice SB UN Dačić je razgovarao i sa ambasadorom Rusije pri UN Vitalijem Čurkinom, koji je rekao da Moskva neće menjati svoju poziciju i da podržava stav Srbije o pitanju Kosova.

Ban: Napredak u dijaloguGeneralni sekretar UN Ban Ki Mun je u izveštaju za period od 16. oktobra do 15. januara naveo da je „ukupna bezbednosna situacija na Kosovu mirna, sa izuzecima na severu Kosova, gde su zabeleženi ozbiljni incidenti“. Ocenio je da je napravljen ključan korak u dijalogu Beograda i Prištine.

Sporni policija i sudstvoTokom poslednje runde dijaloga u Briselu postignut je načelni dogovor o većem broju pitanja, ali su za Beograd bili neprihvatljivi predlozi o policiji i sudstvu. Učesnicima je predočen nacrt sporazuma od osam tačaka (predlozi stručnjaka EU) o nadležnostima za zajednicu srpskih opština, telekomunikacijama, električnoj energiji... Ponuđeno je i da pod pokroviteljstvom Euleksa proradi i osnovni sud, ali se Beograd tome protivi. Ta dva za Srbiju sporna pitanja, u kojima se očekuje da Priština pokaže spremnost na kompromis, naći će se na dnevnom redu tokom sledeće runde dijaloga 2. aprila.

Tači: Platite nam ratnu odštetuHašim Tači je rekao da Kosovo s pravom očekuje da bude član UN, da će normalizovati odnose sa Srbijom kao svojim susedom i da neće dozvoliti stvaranje nove Republike Srpske na KiM.- Rezervisani sam optimista da ćemo rešiti praktična pitanja i ostvariti glavni preduslov koji će nas dovesti do uzajamnog priznanja - rekao je on.Tači se založio za potpisivanje mirovnog sporazuma u kojem bi se Srbija izvinila zbog zločina počinjenih 90-ih godina i kojim bi bilo regulisano pitanje ratne odštete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track