Pastor: Naprednjaci treba da imaju premijera
Foto: Kurir

Pastor: Naprednjaci treba da imaju premijera

Politika -
Takva rekonstrukcija vlade imala bi smisla i bila bi realna alternativa prevremenim izborima

BEOGRAD - Srpska napredna stranka treba da preuzme odgovornost, da dobije mesto premijera i povuče najveći deo tereta upravljanja državom smatra predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

On je ocenio da bi takva rekonstrukcija vlade imala smisla i bila bi realna alternativa prevremenim izborima.

"Ovo nije navijački stav, to je teoretsko razmišljanje o praktičnim mogućnostima, koje može da dovede do otklanjanja velike napetosti koja permanentno trese vladajuću koaliciju", rekao je Pastor dodajući da napetost proizilazi iz dosta neprirodne situacije, u kojoj jači politički partner SNS formalno-pravno ima podređenu poziciju, dok manjinski partneri drže osnovne poluge u Vladi.

"Ako se Vlada Srbije ne prekroji u skladu sa faktičkim stanjem odnosa političkih snaga, sve ostalo bi bilo samo šminkeraj i čekanje ishoda koji vodi prema vanrednim izborima", kaže Pastor.

On ocenjuje i da je prilikom formiranja vlade posle izbora situacija bila drugačija, trebalo je napraviti parlamentarnu većinu, ali je u međuvremenu došlo do niza pomeranja na političkoj sceni, daljeg jačanja podrške SNS, promene na čelu te stranke i rasta rejtinga Aleksandra Vučića.

Na pitanje šta SVM više odgovara - rekonstrukcija ili novi izbori, Pastor kaže da toj stranci odgovaraju stabilne političke prilike, ali i da bi građanima bilo najgore da ova situacija permanentne napetosti potraje još dve, tri godine.

"To je najgora moguća varijanta. Od toga je bolja i rekonstrukcija Vlade, a moram da vam kažem bolja varijanta je i raspisivanje prevremenih izbora. Izbori bi doveli do raščišćavanja političke scene i stvaranja jasne situacije u kojoj nećete u parlamentarnoj većini imati 19 stranaka", ukazao je Pastor.

Kada je reč o zahtevu SNS za raspisivanjem vanrednih izbora za Skupštinu Vojvodine Pastor smatra da u ovom momentu nema uslova za njihovo raspisivanje, i ne vidi nijedan jedini razlog za to. "Razumem ambiciju naprednjaka, jer je to ambicija svake opozicije". Na pitanje da li bi se ostavkom predsednika vojvođanske vlade Bojana Pajtića, kako tvrde naprednjaci, stekli uslovi za izlazak na birališta, Pastor kaže da su to samo pretpostavke, kao i da nema naznake da bi Pajtić mogao da podnese ostavku.

"Čak i da to učini, otvorila bi se mogućnost da ista parlamentarna većina u Pokrajini pokuša da napravi novu vladu".

Povodom tvrdnji SNS da je poslovanje Razvojne banke Vojvodine dokaz nelegitimnosti pokrajinske vlasti, Pastor kaže da je oko RBV toliko toga izgovoreno, ali da nažalost nema činjenica, iako je strašno važno da se zna šta se desilo, ko je to prouzrokovao i šta će se desiti sa onima koji su krivi.Pastor je rekao i da je Nacrt zakona o javnom informisanju neprihvatljiv za SVM. "Za nas to znači veliku opasnost, jer se ukidanjem sistemskog finansiranja dovodi u pitanje opstanak izdavačkih kuća Mađar So i Het Nap", zaključio je Pastor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja