RUŽIĆ: Moguć dogovor 2.aprila u Briselu

Teška runda dijaloga

RUŽIĆ: Moguć dogovor 2.aprila u Briselu

Politika -
Ružić poručuje da na predstojeću rundu ne treba gledati fatalistički, da to "nije nikakav dan D" i da će "biti još mnogo drugih aprila u budućnosti", ali da vreme više šteti našim interesima, nego interesima kosovskih Albanaca

BEOGRAD - Funkcioner SPS Branko Ružić smatra da je u "važnoj i teškoj" rundi dijaloga Beograda i Prištine 2. aprila moguće postići dogovor ako svaka strana prihvati "pomalo nečeg što nije želela", ali kaže da treba biti spreman i na drukčiji epilog.

Ružić istovremeno poručuje da na predstojeću rundu ne treba gledati fatalistički, da to "nije nikakav dan D" i da će "biti još mnogo drugih aprila u budućnosti", ali da vreme više šteti našim interesima, nego interesima kosovskih Albanaca.

"I pored svih objektivnih poteškoca i manjka želja za kompromisom od strane predstavnika Prištine, očekujem da je moguće da se desi ne kopernikanski obrt, već obrt koji ce dovesti do toga da se dođe do održivog rešenja", naveo je Ružić, koji je i predsednik Izršnog odbora SPS.

On ističe da treba imati u vidu da "dijalog nikada neće biti prekinut" i da je ovo "samo jedan stepenik u razrešenju tog Gordijevog čvora".

Ružić napominje da se nada da će prevagnuti razum i da će uticaj pre svega međunarodnog faktora, SAD i EU, na Prištinu biti "dovoljno mudro postavljen" kako bi bio zadovoljen zajednički obostrani interes za dostizanjem održivog rešenja, ali dodaje da "treba biti spreman i na epilog koji ne bi značio postizanje rešenja u ovom trenutku".

Prema rečima Ružića, i prištinske vlasti, i državni vrh u Srbiji treba da budu svesni da ova runda ne predstavlja konačno rešenje problema."Ako je to neko očekivao da će 2. aprila biti rešen i razrešen taj istorijski problem, to bi se graničilo sa velikim optimizmom. To naravno nije moguće.

Konačno rešenje može uslediti nakon više ovakvih etapa i stepenika", poručio je on i dodao da je cilj zajednička evropska budućnost.

Podsećajući da se u ovom nivou dijaloga traže rešenja za ovlašćenja Zajednice srpskih opština, Ružić napominje da je stav državnog vrha jasan i baziran na platformi koju je predložio predsednik Tomislav Nikolić i rezoluciji usvojenoj u skupštini i da se "van tih okvira državni vrh neće kretati niti je spreman da se kreće", kao i da će u slučaju da dođe do rešenja sa njim biti upoznat parlament.

Upitan šta je minimum ispod kog tim Beograda ne bi smeo da ide Ružić navodi da sigurno neće biti priznata nezavisnost KiM, ali dodaje da moramo biti realni u sagledavanju stvarnosti na terenu.

"Mi suverenitet nemamo na velikom delu teritorije naše autonomne pokrajine, kao što su i politički predstavnici Albanaca ili Hašim Tači takođe svesni da na jednom manjem delu teritorije KiM vlasti u Prištini nemaju suverenitet", kaže.

Ružić objašnjava da zato treba napraviti formalno-pravni okvir koji bi imao utemeljenje i u međunarodnom pravu i "normirao realnost na terenu".

Prvi put smo, napominje, napravili iskorak da želimo da sagledamo i mogućnost poštovanja nekih odredbi iz njihovog zakonodavstva, ali i mogućnost da se ustavnim zakonom, koji bismo mi doneli deo određenih ingerencija ili ovlašćenja u funkcionisanju vlasti na taj način uvedu u normu a da to ne dovede do eksplicitnog priznanja te nezavisnosti.

Prema njegovim rečima, ovo je istorijski momenat, zbog kog, kakav god epilog da bude, glavni pregovarač premijer Dačić, ali i Nikolić i Vučić "neće dobiti orden narodnog heroja", ali će, kako vreme bude prolazilo, ukoliko dođe do dogovora svi zajedno biti sve više svesni koliki je to iskorak i koliko je to dobro za državne i nacionalne interese.Na pitanje ima li prostora za dodatne ustupke Beograda, Ružić podseća da je Beograd napravio niz ustupaka a da Priština nije i kaže da je važzno da "hodajući po toj ivici noža i po žici" dođemo da održivog, za sada ne i sveobuhvatog rešenja.

"Svaki novi ustupak može da doprinese isključivo ukoliko postoji i dobra volja sa druge strane, i od strane ne samo EU nego i SAD. U svakom dijalogu je potrebno da neka od strana, ili svaka od strana dobije pomalo nečega što nije želela, a za sada na toj vagi mnogo više ima stvari koje mi nismo bili spremni ranijih godina da prihvatimo", rekao je Ružić ističući da je Srbija za to zalužila visok stepen uvažavanja međunarodne zajednice EU, SAD i da je sada "momenat da se ta stvar prelomi".

On ističe da je veliko dostignuce premijera Dačića i ove Vlade što govore istinu, koliko god ona zvučala teško."Ranijih godina smo govorili da procesi evrointegracija i Kosova nisu povezani što nije tačno. Dakle i proces evropskih integracija, i rešenje kosovskog pitanja jesu usko povezana dva procesa, koji utiču jedan na drugi", navodi Ružić.

Napominjući da prekid evrointegracija ne bi bio u intresu građana Srbije, on dodaje da je zato važno da ne dolazimo u poziciju da nam "datum predstavlja šargarepu na štapu i da zbog togao damo i ono na šta nismo bili spremni".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track