Nikolić i Mrkić 10. aprila na raspravi u UN
Foto: Damir Dervišagić

Generalna skupština UN

Nikolić i Mrkić 10. aprila na raspravi u UN

Politika -
Predsednik Srbije bi trebalo da bude prvi govornik u debati o ad-hok sudovima za ratne zločine

BEOGRAD - Generalna skupština UN održaće naredne sedmice debatu o radu međunarodnih krivičnih sudova na kojoj bi prvi govornik trebalo da bude predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Debatu o ad-hok sudovima za ratne zločine za 10. april zakazao je predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

U delegaciji Srbije biće i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Debata će početi zasedanjem cele Generalne skupštine kada se očekuje i obraćanje predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a rad će potom biti nastavljen u dva tematska panela. Raspravu o radu međunarodnih sudova za ratne zločine, Jeremić je zakazao prošle godine, nakon oslobađajuće presude u Haškom tribunalu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Jeremić je tada rekao da je to "zvaničan način da u UN bude pokrenuta rasprava o tome koliko je rad Haškog tribunala bio legitiman i sveobuhvatan i kakve su posledice", kao i prilika da se međunarodnoj javnosti predstavi viđenje Srbije događaja iz 90-ih godina. Prema pisanju američkog časopisa Forin polisi, zbog bojazni da će rasprava, zakazana na godišnjicu osnivanja profašističke NDH u Drugom svetskom ratu, biti iskorišćena za nepravedan napad na Haški tribunal, više eminentnih ličnosti odustalo je od učešća u debati.

SAD i evropske zemlje predstavljaće diplomate nižeg ranga, a Hrvatsku će predstavljati ambasador pri UN. Kako navodi Forin polisi, Jordan je jedina članica UN koja je najavila da će sasvim bojkotvati skup.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track