Štrahe: Srbima na Kosovu dati autonomiju

Štrahe: Srbima na Kosovu dati autonomiju

Politika -
Na srpskom Kosovu (istorijskom srcu Srbije) više od jednog veka sprovedeno ciljano naseljavanje iz Albanije. Time se dramatično promenilo većinsko stanovništvo na štetu Srba, naveo je lider opozicione Slobodarske partije

BEČ - Lider najuticajnije opozicione stranke u Austriji, Slobodarske partije, Hajnc-Kristijan Štrahe kritikovao je što se Srbima na severu Kosova odbija autonomija po uzoru na Južni Tirol, kao i pravo na samoopredeljenje.On ističe da se međunarodno pravo ne sme jednostrano staviti van snage i ukazuje da je do danas jednostavno ignorisano i odbijeno pravo na samoopredeljenje Srbima na severu Kosova i stanovnicima Južnog Tirola u Italiji.

"U Južnom Tirolu je pokušano ciljanim naseljavanjem iz južne Italije da se veštački promeni većinsko stanovništvo, koje je istorijski nemačko govorno, kako bi se stvorilo novo stanje. To je sprečeno angažovanjem mnogih 'Južnotirolaca'", objavio je na svom Fejksbuk profilu Štrahe.On je dodao da do danas "Južnotirolci" nisu dobili pravo na samoopredeljenje, ocenivši da je vreme da se to menja, kao i da bi Tirol u budućnosti trebalo da bude jedinstvena teritorija.

Štrahe je ukazao da je "na srpskom Kosovu (istorijskom srcu Srbije) više od jednog veka sprovedeno ciljano naseljavanje iz Albanije. Time se dramatično promenilo većinsko stanovništvo na štetu Srba"."Danas Srbi čine većinu još samo na severu Kosova. Međunarodno pravo je usled toga jednostrano stavljeno van snage i jednostrano od strane pojedinih država priznata je nezavisnost Kosova i to i pored protesta Srbije i mnogih drugih zemalja širom sveta koje do danas nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu", objasnio je lider FPO.On kritikuje što se srpskoj većini na severu Kosova odbija autonomija po primeru Južnog Tirola, kao i pravo na samoopredeljenje.

"To ne doprinose miru i zbog toga ne može predstavljati održivo rešenje za budućnost", podvukao je Štrahe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track