Vulin: Srbija neće dozvoliti novo martovsko nasilje

Vulin: Srbija neće dozvoliti novo martovsko nasilje

Politika -
Direktor Vladine Kancelarije ponovio da ne postoji niko u državnom vrhu ko bi potpisao prazan papir ali nema nikoga ko potcenjuje težinu situacije i silu koja traži da nešto potpišemo

KOSOVSKA MITROVICA - Direktor Kancelarije Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je da će Srbija pregovarati još hiljadu godina ali neće dozvoliti da se martovsko nasilje ili ono 1999. godine ponovi. Vulin je ponovio da pregovori nisu bitni ako se ne poboljša život Srba u pokrajini.

On je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da se jasno odrede prema onome što izjavljuje premijer Hašim Tači i da kažu da li to podržavaju. "Od međunarodne zajednice tražimo da preuzme odgovornost i da jasno kaže da se nasilje ne sme dozvoliti", rekao je Vulin i zatražio od međunarodnih predstavnika da kažu da li znaju kako Tačijeve izjave deluju na Srbe koji žive u pokrajini. Vulin je upozorio da je rezultat takvih pretnji iseljavanje i promena etničke strukture, što država Srbija neće i ne može da prihvatiti.

Dodao je da će onog momenta kada međunarodna zajednica kaže i pokaže da je protiv upotrebe i poverenje u nju kod kosovskih Srba porasti. Vulin je rekao da je u Briselu u dijalogu svako pokazao svoje pravo lice - država Srbija da hoće mir, da je spremna na kompromise i da hoće da se dogovori a oni koji zveckaju oružjem i oni koji upućuju pretnje, da ih više zanima teritorija.

Direktor Vladine Kancelarije je ponovio da ne postoji niko u državnom vrhu ko bi potpisao prazan papir ali nema nikoga ko potcenjuje težinu situacije i silu koja traži da nešto potpišemo. "Šta god budemo uradili neće biti protiv interesa i bez saglasnosti Srba sa Kosova i Metohije i ništa bez srpskog Parlamenta", rekao je on i dodao da nijedno radno mesto neće biti ugašeno, neće prestati finansiranje, kosovski dodatak će biti dugačije raspoređen - dobijaće ga i oni koji ne rade, jer je to znak zahvalnost države Srbije svima koji žive na najtežem podučju u Republici. Bezbednost je pitanje svih pitanja i zato insistiramo da Zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja u oblasti policije i pravosuđa.

"Bez naše policije i pravosuđa neće biti moguće da osiguramo našu bezbednost a bez toga nema dogovora ni oko čega", naglasio je direktor. Vulin je danas obišao i Zdravstveni centar u Ksovskoj Mitrovici gde je izjavio da će država Srbija i dalje pomagati toj zdravstvnoj ustanovi, da će ona jačati, da neće biti otpuštanja i da će isplata zarada biti redovnija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track