Vučić: U utorak nećemo potpisati sporazum!
Foto: KURIR

Kosovski problem biće rešen, tražićemo dodatne garancije

Vučić: U utorak nećemo potpisati sporazum!

Politika -
Bio je ogroman pritisak u Briselu da se to prihvati. Tražićemo više prava i više sigurnosti za Srbe sa Kosova i Metohije, poručio potpredsednik Vlade

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić večeras je najavio da Srbija prekosutra neće potpisati sporazum o Kosovu i Metohiji! - Međutim, sporazum će morati da bude postignut. Niko ne može živeti iz inata. Mi taj problem moramo da rešimo i ne zamajavamo nikoga. Tražićemo više prava i više sigurnosti za Srbe sa Kosova i Metohije, ali nije realno da u utorak potpišemo sporazum - poručio je Vučić gostujući na TV Pink!

- Ali, mnogi se sada junače, a ne znam da li su spremni da se odreknu ijedne plate za Srbe na Kosovu i Metohije. Mnogi od tih danas govore da treba da odbijemo sporazum. Dobio sam 1.500 poruka poslednja dva dana otkad ste najavili ovu emisiju. Svi sad znaju da bi nešto trebalo učiniti. Jedni govore da treba da odbijemo, a drugi da treba da prihvaimo. Ja poručujem da sporazum mora biti postignut i da konačno Srbija dobije prava kao i svi drugi - dodao je Vučić.

- Predsedništvu SNS predložiću nastavak dijaloga i dobijanje većih garancija za Srbe na Kosovu, ali "nije realno" da Srbija potpiše rešenje koje joj je ponuđeno u Briselu. Nećemo potpisati ništa što će ići na uštrb srpskih interesa, ali mi moramo da postanemo normalna zemlja i da našu zemlju dodatno otvorimo - rekao je potpredsednik Vlade i lider SNS.

Konačna odluka u ponedeljak

Vučić je dodao da će u ponedeljak biti doneta "konačna i zvanična odluka" o rešenju za Kosovo ponuđenom na pregovorima u Briselu. "Sutra ćemo uputiti zvaničan odgovor Briselu i tražiti natavak dijaloga i garancije za bezbednost Srba", rekao je Vučić i istakao da Srbija mora da reši kosovski problem i da ne sme dozvoliti da to postane "zamrznuti konflikt".

Potpredsednik Vlade je rekao da na završnim pregovorima u Briselu, 2. aprila, srpska strana nije dobila nikakav "papir" već da joj je samo pročitano šta se od nje traži. "Bio je ogroman pritisak da se te večeri to prihvati. Mi smo rešavali u trenutku i posle 15 ili 20 minuta doneli smo odluku da se vratimo u Beograd i da sa svojim narodom...", rekao je Vučić upitan o pregovorima. "Ja sam u jednom trenutku rekao da sam spreman da podnesem ostavku. Ono što je ništa ne možemo da prihvatimo", rekao je Vučić.

Vojvođanska vlast nanela štetu državi

Vučić je izjavio da je vojvođanska vlast nanela ogromnu štetu državi Srbiji inicijativom da pokrajinska skupština usvoji deklaraciju o zaštiti prava Vojvodine. Vučić je dodao da je inicijativa predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića o usvajanju deklaracije o zaštiti prava Vojvodine predstavlja "užasan udarac Srbiji u trenutku koji nije ni lak ni jednostavan". "Građanima Vojvodine nije potrebna zaštita od Srbije nego od onih koji loše vladaju u Vojvodini. Najveća nezaposlenost je u Vojvodini. Tamo žive vreoma vredni ljudi, ali je loša vlast uništila sve što je u Vojvodini postojalo", rekao je Vučić. Upitan o istrazi u vezi sa malverzacijama u Razvojnoj banci Vojvodine, Vučić je ponovio da u borbi protiv korupcije neće biti zaštićenih.

SMS: Ja ne bih, a ti Vučiću potpiši

Vučić je izjavio da je poslenjih dana dobio 1.500 SMS poruka, ali je poseban utisak ostavila jedna od čoveka koji se predstavio kao nacionallista i koji mu je nevoljno priznao da je pametnije da se potpiše sporazum."Ja ga ne bih potpisao i tražim od tebe da budeš za to da se nikada ne potpiše, ali negde - pošto imam dve ćerke, bilo bi mi lakše ako bi ti to potpisao. Bolje ti da potpišeš, a ja se sakrijem da te sedam dana kritikujem, pa ću moći posle toga da kažem da ćemo moći bolje i drugačije da živimo", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track