POTPUNI OBRT: Đilas skroz pukao, SNS četiri puta jači

Spektakularni rezultati lokalnih izbora u Kovinu

POTPUNI OBRT: Đilas skroz pukao, SNS četiri puta jači

Politika -
Pobeda SNS u ovoj vojvođanskoj opštini potvrdila je istraživanja javnog mnjenja, kažu politički analitičari i ukazuju na drastičan pad demokrata na lokalu i u Republici

BEOGRAD - Totalni obrt.Rezultati lokalnih izbora u Kovinu samo su potvrdili istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju značajan rast popularnosti SNS i veliki pad rejtinga DS, kažu politički analitičari. Ubedljivu pobedu na nedeljnim lokalnim izborima u Kovinu ostvario je SNS osvojivši 5.674 glasa, dok je lista oko URS dobila 1.950, SPS sa JS i SDPS 1.694 glasa, a doskora vladajuća DS svega 1.119 glasova.Iako zamalo nije prešao cenzus, PUPS ima 749 glasova, skoro isto kao DS bez LDP i SPO.Podsećamo, na izborima prošle godine u Kovinu zabeležena je tek blaga prednost naprednjaka u odnosu na koaliciju okupljenu oko Demokratske stranke, dok je 2008. godine Koalicija DS - URS u ovoj opštini osvojila čak 40 odsto glasova.Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, kaže za Kurir da rezultati lokalnih izbora u Kovinu nisu iznenađujući i da se poklapaju s istraživanjima Centra za slobodne izbore i demokratiju.- Ozbiljni indikatori pokazuju SNS u usponu i visoko opadanje rejtinga DS. Demokratska stranka dosta loše stoji i na pokrajinskom i na republičkom nivou, a naročito u odnosu na 2008. godinu. To ne znači da bi pokrajinska vlast trebalo da podnese ostavku - ona je legitimno izabrana - ali bi SNS mogao da raspiše izbore na republičkom nivou i u pojedinim opštinama i tako se učvrsti na vlasti - kaže za Kurir Vuković.Đorđe Vukadinović, politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli, ocenjuje da rezultat u Kovinu nije sasvim reprezentativan, ali da ipak jeste bitan pokazatelj raspoloženja građana.- Rezultat kovinskih izbora nije sasvim reprezentativan zbog jake lokalne liste, ali jeste pokazatelj raspoloženja - kaže Vukadinović. On dodaje da će izbori u Zemunu i na Voždovcu biti reprezentativniji pokazatelj izbora na republičkom nivou.(M. M.)

PUPS se žaliPUPS je na izborima u Kovinu osvojio 749 glasova i do cenzusa mu nedostaje samo 35 glasova. Budući da je na izboru bilo 610 nevažećih listića, iz partije penzionera najavljuju da će uložiti prigovor jer smatraju da su oštećeni na izbornim mestima gde nisu imali kontrolore.

Vučić: Ubedljiva pobedaLider SNS Aleksandar Vučić rekao je da je na izborima u Kovinu ta stranka ubedljivo pobedila.- Možda je to slučajno, možda i ne odslikava volju građana, ali bi bilo bolje da se neki pozabave svojim legitimitetom umesto što razmišljaju kako i na koji način da potežu politička pitanja koja ili ne postoje, ili niko ne vidi potrebu za tim - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track