Ištvan Pastor sprečio Pajtićev prljavi plan!
Foto: Dragana Udovicic

Velika pobeda Kurira

Ištvan Pastor sprečio Pajtićev prljavi plan!

Politika -
Predsednik Skupštine odložio sednicu pokrajinskog parlamenta o deklaraciji o zaštiti prava Vojvodine, koju je Pajtić najavio za 10. april, dan kad je proglašen NDH

NOVI SAD - Sprečeno cepanje države.Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor odložio je sednicu pokrajinskog parlamenta, ranije zakazanu za 10. april, na kojoj je trebalo da se raspravlja o deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koju je vojvođanski premijer Bojan Pajtić najavio za dan kad je u Drugom svetskom ratu proglašena kvislinška i ustaška Nezavisna Država Hrvatska. Odluka je usledila i pošto je stručna i politička javnost ukazala da je deklaracija uvod u secesionizam.- Nakon konsultacija s predstavnicima skupštinske većine i Pajtićem, a uzevši u obzir sve elemente, kao i nesrećno odabran datum, odlučio sam da odložim sednicu parlamenta i da u narednih nekoliko dana zakažem sednicu Odbora za ustavnopravna pitanja, na kojoj ćemo zajedno sa opozicijom raspraviti o celoj situaciji - rekao je Pastor.On je ocenio da je potrebno da se smire tenzije i dodao da autonomija Vojvodine ne sme da bude predmet političkih prepucavanja.- Ovo je jedino racionalno i mudro rešenje. Drago mi je da smo postigli ovakav dogovor - rekao je Pastor.Prethodno su se poslanici opozicije okupili u pokrajinskom parlamentu da izraze nezadovoljstvo predloženom deklaracijom.- Reč je o političkom pamfletu iza kojeg ne stoje građani Vojvodine, koja nije i ne sme da bude privatna država jedne stranke. Ovo je zamena teza, a istina je da je upravo ova vlada Vojvodine odgovorna što pokrajina živi kao siromašna regija. SNS se svakako zalaže s poštovanje zakona i za uspostavljanje pune autonomije u skladu sa Ustavom - rekao je šef poslaničke grupe SNS u pokrajinskom parlamentu Igor Mirović.Kako je Kurir pisao, iza opasne deklaracije krila se namera pokrajinskog rukovodstva s Pajtićem na čelu da na mala vrata izdejstvuje da Vojvodina sama potraži svoj put ka EU, pošto je uvod napravljen oktobra 2011, kad je Vojvodina, pre Srbije, otvorila svoju kancelariju u Briselu i proglasila se „evropskom regijom“.

Pastor: Ovo je jedino racionalno i mudro rešenje. Autonomija Vojvodine ne sme da bude predmet političkih prepucavanja
Pastor: Ovo je jedino racionalno i mudro rešenje. Autonomija Vojvodine ne sme da bude predmet političkih prepucavanja

Bajatović: DS želi tuču Beograda i Novog SadaPredsednik PO SPS Dušan Bajatović rekao je da „demokrate ne žele dijalog i rešavanje problema, već da izazovu tuču između Beograda i Novog Sada“.- Moguće je da su ovim napokon otkrili svoje separatističke ideje, ali je više verovatno da deklaracijom prikrivaju činjenice o ekonomskoj propasti Vojvodine i o svom neuspehu u uspostavljanju funkcionalne autonomije pokrajine, za koju se svi mi zalažemo - rekao je Bajatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja