Kirbi: Verujem u sporazum Beograda i Prištine
Foto: Tanjug

Ambasador SAD

Kirbi: Verujem u sporazum Beograda i Prištine

Politika -
Optimista sam da će biti postignut sporazum, mada je moj posao kao ambasadora da budem optimista, ali postoje signali da će se pregovori nastaviti, izjavio je američki ambasador

BEOGRAD - Ambasador SAD Majkl Kirbi izjavio je da se od obe strane u dijalogu Beograda i Prištine očekuje da naprave ustupak i izrazio optimizam da će dogovor biti postignut.

"U svakom pregovaranju očekuje se malo popuštanja, verovatno na obe strane, pre nego samo jedne strane, to je normalno u dijalogu", rekao je Kirbi posle sastanka sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD u Skupštini Srbije.

Kirbi je rekao da postoji prostor za nastavak pregovora Beograda i Prištine i da obe strane smatraju da je u njihovom interesu da se nađe rešenje.

"Pregovori još traju, nisu završeni. Nadam se da će se naredni sastanka završiti pozitivno", kazao je američki ambašador. "Optimista sam da će biti postignut sporazum, mada je moj posao kao ambasadora da budem optimista, ali postoje signali da će se pregovori nastaviti", dodao je Kirbi. Na pitanje da li će novi sastanak predstavnika Beograda i Prištine biti održan u petak u Briselu, Kirbi je rekao da nema informacije o tome, niti kakav će biti format daljih razgovora, ali da i ako ne bude tog sastanka, ne treba izvlačiti pogrešne zaključke.

Kirbi je dodao da bi možda bilo i fizički nemoguće da se Vlada Srbije okupi i dogovori pre petka jer je predsednik Tomislav Nikolić u Njujorku, a premijer Ivica Dačić u poseti Moskvi. Kirbi je istakao da SAD podržavaju pregovore Beograda i Prištine koje predvodi EU i da su veoma uključene u taj proceš, iako "nisu prisutne za stolom".

Dodao je da se državni sekretar SAD Džon Keri redovno informiše o pregovorima, ali da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ta koja vodi pregovore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja