Mirović: Pajtić je diktator, nema razgovora o deklaraciji

Traže ostavku

Mirović: Pajtić je diktator, nema razgovora o deklaraciji

Politika -
Potpredsednik SNS je rekao da neće biti razgovora o tekstu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, već SNS insistira na njenom povlačenju iz skupštinske procedure i na ostavci Pajtića.

BEOGRAD - Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović optužio je danas premijera Vojvodine Bojana Pajtića da je diktator. Mirović je rekao da neće biti razgovora o tekstu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, već SNS insistira na njenom povlačenju iz skupštinske procedure i na ostavci Pajtića.

"Nismo spremni da ulazimo u bilo kakave razgovore o tekstu deklaracije jer bi to značilo da priznajemo nedemokratski metod putem kojeg je ušla u proceduru, da priznajemo separatističku notu koja u njoj postoji, i da priznajemo neistine i brojne neargumentovane stvari koje su, kao tehnička podrška deklaraciji, ušle u nju", rekao je Mirović agenciji Beta.

Mirović je to izjavio povodom Pajtićeve sinoćne izjave da je spreman da iz deklaracije izbaci "spornu rečenicu" o tome da je autonomija Vojvodine pravo njenih građana i da je Vojvodina njihovom voljom u sastavu Srbije.

"Mi ne samo da insistiramo da se deklaracija odmah povuče iz procedure, već da on (Pajtić), kao autor te deklaracije, odmah preuzme na sebe i odgovornost i podnese ostavku na mesto predsednika vlade (Vojvodine)", rekao je Mirović.

Kako je naveo potpredsednik SNS, Pajtić se ponaša kao diktator i naveo da je on predsednik vlade, na čelu je Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja i Nadzornog odbora Razvojnog fonda Vojvodine, "on je takođe "spiritus movens" svih kadrovskih dešavanja u Autonomnoj pokrajini Vojvodina, on je, bez bilo kakvih znanja koalicionih partnera i opozicije, predložio opasnu deklaraciju koja je uzburkala političke strasti i primorala nas da reagujemo", kazao je Mirović.

On je naveo da Pajtićev treći mandat ima "obeležja koja ga oslikavaju kao diktatora sa elementima potpune samovolje u okviru kojih opozicija ne znači ništa, u okviru kojih ne postoje konsultacije sa opozicionim predstavnicima o važnim stvarima i u okviru koih ne zasedaju nadležni skupštinski odbori".

"Sada su se, posle devet meseci od konstituisanja, setili da postoji Odbor za ustavnopravni položaj Vojvodine koji uzgred nije ni konstituisan, nikada. Ja sam član tog odbora. Nikada nisam pozvan ni na jedan sastanak, niti je bilo sastanaka odbora", kazao je Mirović.

Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine trebalo je najpre da bude na sednici Skupštine Vojvodine 10. aprila, ali je rasprava o njoj odložena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track