Tači: Prihvatanje Ahtisarijevog plana je kompromis Kosova

Tači: Prihvatanje Ahtisarijevog plana je kompromis Kosova

Politika -
Sporazum bi označio kraj "vekovnom sukobu dve zemlje" i doprineo normalizaciji "dobrosusedskih odnosa", izjavio Tači

PRIŠTINA - Prištinski premijer Hašim Tači izjavio je da se nada postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, što je u obostranom interesu, i istakao da je Kosovo učinilo kompromis prihvatanjem Ahtisarijevog plana. Tači je na prištinskom aerodromu pred odlazak u Brisel rekao novinarima da bi sporazum označio kraj "vekovnom sukobu dve zemlje" i doprineo normalizaciji "dobrosusedskih odnosa".

Tači je naveo da će sporazum koji bude postignut sa Srbijom biti u potpunom skladu sa "Ustavom, zakonima i interesima Kosova", i u skladu s najvišim evropskim standardima. Tači je ponovio da su uslovi za postizanje sporazuma rasformiranje "paralenih bezbednosnih struktura na severu Kosova", formiranje asocijacije opština sa srpskom većinom bez izvršnih i zakonodavnih ovlašćenja, sloboda kretanja ljudi i robe, funksionisanje sudstva prema jedinstvenom pravosudnom sistemu Kosova, što će obezbediti Euleks, Kfor i institucije Kosova i slobodni izbori u opštinama na severu u organizaciji OEBS.

Tači je takođe ponovio da su predlozi Kosova u potpunom skladu sa stavovima EU i da ih SAD bezrezervno podržavaju. "Verujem da će početi nova epoha u našim odnosima, dok će se Kosovu otvoriti put evropskih integracija i učlanjenja u UN", naveo je Tači. Danas je u Briselu objavljeno da će se premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, sutra pre podne sastati u Briselu da bi nastavili pregovore o mogućem rešenju pitanja zajednice srpskih opština na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja