Nemačka: Beograd "na ledu" do dogovora sa Prištinom

Upozorenje

Nemačka: Beograd "na ledu" do dogovora sa Prištinom

Politika -
Po rečima Gvida Vestervelea "dogovor o početku pregovora o pristupanju Srbije EU u značajnoj meri će biti odložen ako Srbija ne postigne sporazum sa Kosovom"

BERLIN - Nemačka je danas upozorila Srbiju da će njeno nastojanje da se pridruži Evropskoj uniji ostati "na ledu dok ne reši spor sa Kosovom", preneo je AFP.

"Normalizacija odnosa je među kriterijumima neophodnim za evropsku integraciju Srbije", rekao je nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele nakon sastanka sa kosovskim ministrom Enverom Hodžajem. Po rečima Vestervelea, "dogovor o početku pregovora o pristupanju Srbije EU u značajnoj meri će biti odložen ako Srbija ne postigne sporazum sa Kosovom".

On je, međutm, uveren da "preostale razlike mogu da budu prevaziđene uz hrabrost i odlučnost". "Ako jedna zemlja ispostavi rezultate, a druga ne, ona koja je uradila svoj domaći zadatak ne sme da se smatra odgovornom za to što druga nije iskazala dobru volju", kazao je Vestervele. "Kod svake zemlje se radi o tome da li će ispuniti kriterijume, da li je spremna za mirni dijalog i pomirenje, da li je spremna da modernizuje privredu, da učvrsti demokratske strukture i unutrašnje odnose nedvosmisleno državno-pravno oblikuje"", naveo je Vestervele.

Vestervele je Hodžaju rekao da Nemačka radi na tome da što veći broj zemalja prizna Kosovo, a Hodžaj se zahvalio za nemačku podršku i rekao da je Nemačka u poslednjih pet godina dala veliki doprinos za izgradnju ""jedne demokratske, multietničke, sekularne države Kosovo"".

On je, u tom kontekstu pomenuo i angažman nemačkih vojnika Kfora. Hodžaj je rekao i da je Priština bila "šokirana" kada je Srbija odbila predlog sporazuma uz posredovanje Brisela i dodao da se nada da će odluka doneta u Briselu narednih dana otvoriti mogućnost za sporazum o pridruživanju EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track