Agim Čeku: Podržavam ideju nove Jugoslavije!

Preobratio se

Agim Čeku: Podržavam ideju nove Jugoslavije!

Politika -
Mi imamo mnogo toga zajedničkog s drugim bivšim jugoslovenskim državama. Štaviše, verujem da je kultura zapadnog Balkana relativno slična

PRIŠTINA - Kosovske snage bezbednosti neće silom pokušati da osvoje četiri severne opštine Kosova i Metohije, izjavio je Agim Čeku, ministar odbrane samoproklamovane države Kosovo i bivši šef štaba takozvane OVK koji se nalazi na poternici srpskog Interpola zbog zločina tokom sukoba u južnoj srpskoj pokrajini.

Agim Čeku, koji je školovan u Beogradu (završio Vojnu akademiju i bio artiljerijski kapetan JNA), a službovao u Hrvatskoj vojsci, odlučno odbacuje navode koji su se pojavili u nekim srpskim medijima, da će oružane snage Kosova napasti četiri srpske opštine, oko čijih se nadležnosti vode pregovori.

On je ubeđen da će dijalog između Beograda i Prištine uspeti, i da je to jedini put ka postizanju najboljeg rešenja za obe strane.

Čeku se prisetio i vremena koje je proveo u Beogradu, navodeći da ima divne uspomene na glavni grad Srbije, ali da u njemu nije bio od 1989. godine. Čeku se nada da bi u budućnosti ipak mogao da poseti srpsku prestonicu...

On se posebno osvrnuo na ideju generala Blagoja Grahovca, o formiranju Jugo-regije, koju bi činile države bivše Jugoslavije.

"Mi imamo mnogo toga zajedničkog s drugim bivšim jugoslovenskim državama. Štaviše, verujem da je kultura zapadnog Balkana relativno slična. Međutim, veliki projekat, kao što ovaj, koji je predložio general Grahovac, moguć je samo nakon sveobuhvatnog procesa pomirenja između naših država. Ja podržavam navedenu ideju zato što je lakše sarađivati s nekim s kim delite istu prošlost, ali samo ukoliko smo dovoljno pažljivi da imamo na umu našu skorašnju prošlost i pronađemo način da prevaziđemo ono što se desilo. Neće biti lako, ali je moguće", rekao je Čeku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track